Amnesty Culemborg in actie

culemborg • Zaterdag 10 september staat Amnesty Culemborg tijdens Open Monumentendag met een stand op de markt.  Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Amnesty is een wereldwijde beweging van meer dan 7 miljoen mensen. In meer dan 150 landen wordt actie gevoerd voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid.  Amnesty Culemborg voert hiervoor actie in Culemborg. In de stand wordt aandacht gevraagd voor de mensenrechten. Ook kan in de stand een petitie ondertekend worden waarin gevraagd wordt om de situatie van slachtoffers van mensenrechtenschendingen te verbeteren.


Wandelroute door de Betuwe

betuwe • Op donderdag 8 september overhandigt Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) het eerste exemplaar van wandelgids Het Betuwepad aan Peter van 't Hoog (gedeputeerde Provincie Gelderland). Het ‘kersverse’ streekpad begint en eindigt bij het station in Tiel en is 146 kilometer lang. Het Betuwepad doet vier steden, of beter gezegd, stadjes aan: Tiel, Buren, Culemborg en Rhenen. Het is een grote, rondgaande wandelroute door de Betuwe, die is op te splitsen in kleinere etappes. Zo kunnen wandelaars er een meerdaagse tocht van maken. 

Het Betuwepad biedt volop variatie. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden wandelaars door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. In het voorjaar kun je genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs fruitstalletjes. Het initiatief voor het Betuwepad komt van de voormalige burgemeester van Buren, Jan de Boer. Als wandelaar wist hij dat de Betuwe als één van de weinige regio's nog geen meerdaags wandelpad kende. Dat moest veranderen. De basis van het Betuwepad wordt gevormd door een 11-tal Klompenpaden.