• Een augmented reality levensgroot kunstwerk van een virtueel Nederlands landschap van Edwin Zwakman.
• Een augmented reality levensgroot kunstwerk van een virtueel Nederlands landschap van Edwin Zwakman. Foto: c) John Tunley

‘LekArt Festival 2022 River Deep is actueler dan ooit’

Algemeen

CULEMBORG • LekArt maakt zich op voor alweer de zestiende editie van het kunstfestival dat plaatsvindt van 23 tot en met 25 september. Het thema dit jaar is River Deep, waarmee LekArt de bezoeker uitnodigt zich te verdiepen in de natuurkracht van de rivier. “In deze tijden van klimaatverandering en extreem lage stand van de rivieren is dit thema, dat bij veel kunstenaars leeft, relevanter dan ooit”, zegt de organisatie in een persbericht. 

Gastcurator Maartje van den Heuvel selecteerde een veelkleurige groep kunstenaars, zowel lokaal als (inter)nationaal, jong talent als gevestigde namen, die alle een aspect van de rivier belichten. Door hun ogen komt het fascinerende geschiedenis van waterwerken, waterlinie en limes tot leven en kijken we er met nieuwe ogen en perspectieven naar. Met Aziatische kunst als inspiratie komt uit het festival vooral de roep naar voren om meer open te staan voor de rivier: alleen als wij haar diep doorgronden, kunnen wij in de toekomst ermee blijven samenleven. 

Uiteenlopende media
De kunst is uitgevoerd in uiteenlopende media in het LekArt Festival: site-specific installaties, zeventiende eeuwse geschilderde riviergezichten en daarop geïnspireerde nieuwe fotowerken van de rivier, onder meer van kunstenaar van het jaar 2020 Saskia Boelsums, een nieuw graffiti-kunstwerk refererend aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie van de internationaal befaamde RoosArt speciaal voor LekArt permanent in het Culemborgse straatbeeld aangebracht, film, een augmented reality levensgroot kunstwerk van een virtueel Nederlands landschap van Edwin Zwakman, volgens waterspiegelstijging meters hoog boven de uiterwaarden van de Lek verheven en (net als Pokemon-figuren) met smartphone of tablet bezocht en bewonderd kan worden, straattheater hedendaagse dans en performances over de rivier als energiestroom. 

Wandelroute
Wandelaars worden bediend met een wandelroute, die vanaf het NS-station langs het festivalhart Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en langs de rivier en door Culemborg centrum terug naar de trein voert. Wie moe is kan op de hop-on-hop-off bus stappen die langs de route rijdt. In de brochure, gevouwen en te gebruiken als de goede oude landkaart, is het hele verhaal van het festival te vinden.

De reis gaat van controle van de mens over de natuur, waarbij met de rivier een stevig infrastructureel knooppunt was gelegd, naar een open houding, waarbij dat de mens vanuit gelijke of ondergeschikte positie kijkt naar wie de rivier is, wat zij wil en wat er met haar aan de hand is. Voor dat laatste wordt een link gelegd naar Aziatische cultuur waarin een meer bescheiden houding ten opzichte van de natuur te vinden is. Voor ouders/verzorgers met hun kinderen is er een speciale struintocht die zich op speelse manier zowel in kunstwerken als de rivier en haar landschap verdiept. 

Met kunst van behalve de genoemde namen onder meer ook van Marie-José Jongerius, Kim Boske, Yan Wang Presten, Yi-Yi Chen, Ronald Schinkelshoek, Loek van Vliet, Stiltlife StreaTTheater, theater Vloeistof.

Praktische info
De startlocaties van het festival zijn Werk aan het Spoel en De Gelderlandfabriek. Het LekArt festivalterrein is vrij toegankelijk en een aantal kunstwerken is gratis te bekijken. Voor de ‘full festival experience’ kost een ticket 7 euro (drie dagen geldig). Aanvullend is de festivalgids verkrijgbaar en buskaartjes voor de hop on hop off bus die rijdt tussen de Gelderlandfabriek/NS Station en Werk aan het Spoel. Alle actuele informatie is te vinden op www.lekart.nl.