• Wethouder Daphne Bijvoet.
• Wethouder Daphne Bijvoet. Foto: gemeente Culemborg

Wethouder Bijvoet: ‘Voor veel Culemborgers breken sombere en onzekere tijden aan’

Algemeen

CULEMBORG • Ook voor veel Culemborgers breken ‘sombere en onzekere tijden’ aan. Dat zei wethouder Daphne Bijvoet (D66) donderdag naar aanleiding van vragen over de gevolgen van de torenhoge inflatie.

“Veel inwoners worden geconfronteerd met vragen als: ‘kan ik de huur nog wel betalen?, kan ik nog wel de energierekening betalen en kan ik nog nog wel boodschappen doen?’ We maken ons daar bij de gemeente ook erg veel zorgen om.”

Wachten op Prinsjesdag
Bijvoet: “We kijken naar Prinsjesdag, wanneer de plannen van het kabinet gepresenteerd worden. We hopen op echt structurele maatregelen en geld om onze inwoners te ondersteunen.”

Woensdag lekte al enkele voornemens van de regering uit, zoals de verhoging van het minimumloon, verhoging van de huur- en zorgtoeslag. Bijvoet: “Maar op Prinsjesdag wordt pas echt duidelijk welke maatregelen er echt genomen worden.”

Speerpunt van beleid
Het college heeft het tegengaan van armoede als speerpunt benoemd. Wat dat concreet betekent zal binnenkort duidelijk worden bij de presentatie van het College Uitvoeringsprogramma (CUP) en de begroting voor 2023. Bijvoet: “De beperkte ambtelijke capaciteit is de afgelopen maanden gegaan naar maatregelen die we nu al kunnen nemen. Binnen onze verantwoordelijkheid doen wij al veel, maar willen dat verstevigen en intensiveren.”

Verlagen leeftijd
Zo is besloten om de leeftijd waarop inwoners aanspraak kunnen maken op de energietoeslag te verlagen van 21 naar 18 jaar. “We zetten volop in op het bereiken van mensen die recht hebben op deze toeslag, maar er nog geen aanspraak op hebben gemaakt. De Wet bijzondere bijstand zetten we zo effectief mogelijk in. Via sociale wijkteams en welzijn brengen we voorzieningen zoals het Jeugdfonds, stichting Leergeld en de kleding- en voedselbank extra onder de aandacht. Zij zijn het aanspreekpunt voor de huishoudens en kunnen problemen en vragen signaleren en kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties.”

Verder noemde Bijvoet allerlei plannen, zoals het perspectieftraject voor jongeren en volwassenen, energiebesparing, verduurzamen van de woning en diverse bespaartips. “Maar of dit genoeg is weten we niet.”

Geen betrouwbare cijfers
Naar aanleiding van vragen van VVD-raadslid Roger van Asselt gaf Bijvoet aan dat er geen betrouwbare cijfers beschikbaar zijn over het aantal Culemborgers met betalingsachterstanden. Wel is het zo dat mensen in deze situatie eerder aan de bel trekken en zich niet langer lijken te schamen om hulp te zoeken.

Inmiddels hebben ongeveer 1300 mensen een aanvraag ingediend voor een energietoeslag.