Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Culemborg: Extra energietoeslag van 500 euro in december op de rekening

Algemeen

CULEMBORG • Culemborgse huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 nog eens 500 euro extra aan energietoeslag uitgekeerd. Dat komt bovenop de 800 euro die al was toegezegd. Daarmee komt het totale bedrag uit op 1300 euro. 

De eenmalige extra bijdrage van 500 euro per huishouden wordt in december in één keer uitbetaald aan alle huishoudens aan wie eerder de energietoeslag van 800 euro is toegekend. Er hoeft voor deze extra uitbetaling geen nieuwe aanvraag ingediend te worden. 

De energietoeslag is bedoeld voor inwoners met een laag inkomen en een zelfstandige woonruimte met een energiecontract. “Ongeacht de bron van inkomsten, een uitkering, werk, of een Duo-lening”, schrijft de gemeente in een informatienotitie. Dus ook studenten hebben volgens deze ruimte definitie recht op de toeslag. Het is overigens nog wel de vraag hoe uitwonende studenten financieel gecompenseerd worden. “De vraag is of de bijzondere bijstand een passende oplossing is voor deze doelgroep of dat bijvoorbeeld compensatie via DUO, voor uitwonende studenten, een logischere werkwijze is.”

Nu is het nog zo dat inwoners onder de 21 jaar geen recht hebben op een energietoeslag. De gemeente Culemborg vindt het wenselijk om ook 18-jarigen met een zelfstandige woonruimte al een energietoeslag te gunnen. Het verruimen van de doelgroep heeft als gevolg dat de kosten kunnen toenemen. “Wij verwachten echter niet dat het om een grote groep gaat, gezien de verwachte omvang van de groep 18-21-jarigen in Culemborg die in een zelfstandige woonruimte wonen.”