Lezingen rampjaar 1672

culemborg • Bij historische vereniging Voet van Opheusden zijn in september en oktober twee lezingen gepland over het rampjaar 1672. 

Op dinsdag 20 september aanstaande geeft Judith Brouwer in de Fransche School de lezing: ‘Levenstekens, gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672'. In The National Archives te Kew (Londen) worden duizenden zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse brieven bewaard. Ze zijn afkomstig van schepen die buitgemaakt werden door de Engelsen. 

Onderzoek

Judith Brouwer heeft onderzoek gedaan naar de brieven die aan boord waren van WIC- en VOC-schepen. Een voorbeeld is het schip ‘Wapen van Hoorn', dat in december 1672 uitvoer vanaf Texel en onderweg naar Oost-Indië gekaapt werd. De brieven zijn gericht aan vrienden, familie, geliefden en handelspartners op zee en overzee. 

Het bijzondere is dat een groot deel van de afzenders bestaat uit personen, vooral vrouwen, uit de lagere sociale klassen. De lezing begint om 20:00 uur. De toegang is gratis. 

Lezing Panhuysen

Ook Luc Panhuysen staat tijdens een lezing op donderdag 20 oktober in de Fransche School stil bij het rampjaar 1672, de grootste crisis uit de 'Gouden Eeuw'. In dat jaar werd de Republiek tegelijk aangevallen door het machtige Frankrijk, Engeland en de bisdommen van Keulen en Münster werd aangevallen. 

De overmacht was enorm, de kans dat het kleine land zou overleven was miniem. Toch slaagde de Republiek daarin. Panhuysen vertelt hoe dat mogelijk was, wat daarvoor nodig was en wt er door het Rampjaar is veranderd. Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis in Groningen en schrijft over Nederlandse geschiedenis. Hij was onder andere werkzaam als journalist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer. 

De lezing begint om 20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur. De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is niet nodig. Het kopje koffie of thee aan de lezing is gratis.