• Litha Doeland (l.) en Jeroen Gutte.
• Litha Doeland (l.) en Jeroen Gutte. Foto: Dick Aanen

'ik heb weer zin in hardlopen gekregen'

culemborg • Dat is de ervaring van Litha Doeland, die vanaf maandag 12 september weer start met een negen wekende durende cursus. 

Bij Walk2Run wordt vanuit wandelen geleidelijk toegewerkt naar steeds langer aaneengesloten hardlopen. Litha: "Iedere deelnemer doet dit naar eigen mogelijkheden en niveau. Walk2Run is op maat, je wordt persoonlijk begeleid en het is daardoor geschikt voor iedereen." 

Litha Doeland is al bijna veertig jaar een enthousiaste hardloopster en wandelaarster. Ze begon ooit bij atletiekvereniging Typhoon in Gorinchem en is nu al weer vele jaren lid van atletiekvereniging Statina in Culemborg. "Buiten bewegen en sporten zijn mijn passie", zegt ze van zichzelf. "Een dag niet bewogen is een dag niet geleefd." Ze heeft zelfs van bewegen haar beroep gemaakt. In februari 2020 startte ze met De Wandelklas. "Met heel veel plezier begeleid en ondersteun ik mensen naar meer en/of anders bewegen. Dat doe ik met beleid en respect. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen en plezier hebben tijdens mijn trainingen. Ik ben betrokken, enthousiast en barst van de energie."

Corona

De beginnerscursus Walk2Run wordt voor de vierde keer gehouden. "We hebben natuurlijk een beetje rare tijd gehad met de beperkingen door corona. Vorig jaar september zijn we ook gestart met een beginnersgroep, maar door de coronamaatregelen zijn er minder cursisten dan verwacht doorgestroomd vanuit Walk2Run naar de loopgroepen van Statina."

Litha kiest heel bewust voor kleine groepen: ongeveer 15 mensen. "Bij beginnersgroepen van dertig tot veertig deelnemers zie je vaak dat sommige deelnemers zich toch een tikkeltje verloren voelen. Ik vind het belangrijkste om aan iedereen persoonlijk aandacht te schenken."
Dat laatste is nodig ook, want bij zo'n groep zit rijp en groen door elkaar heen. Er is soms sprake van een behoorlijk niveauverschil. "De ene loopt met moeite 100 meter, de ander probleemloos 300 meter. Er zijn deelnemers bij die helemaal vanaf nul beginnen. Die komen schoorvoetend beginnen en ontdekken beetje bij beetje dat ze echt wel wat kunnen en het plezier ervaren van hardlopen. Anderen hebben in hun leven al van alles geprobeerd en komen erachter dat ze het toch niet alleen kunnen. De ene deelnemer moet je afremmen, een andere deelnemer moet juist een schop onder z'n kont krijgen."
De cursus Walk2Run duurt negen weken en bestaat uit één groepstraining per week en een persoonlijk schema voor één of twee zelfstandige trainingen die naast de groepstraining gedaan (kunnen) worden Tijdens de groepstraining wordt aandacht besteed aan alles wat bij hardlopen komt kijken, zoals looptechniek en oefeningen voor kracht en balans. Maar bovenaan staan gezelligheid en samen met plezier bewegen.
Litha krijgt lovende reacties van de cursisten. "De hardloopcursus heeft mij geleerd goed naar mijn lichaam te luisteren", zegt Saskia. "Door de cursus heb ik weer zin in hardlopen gekregen." "Litha volgt mijn ontwikkeling, daagt uit en stimuleert", reageert Eugène. Jeroen looft de nuttige, komische en onnavolgbare voorbeelden en oefeningen. "Een serieuze training, waarbij voldoende ruimte is voor een lach!" Jacobien liep na de cursus haar eerste hardloopwedstrijd ooit: een afstand van 4 kilometer. "Ik weet nu wat ze bedoelen met ‘runners high' - endorfine! Ik was zo blij!"

Doorstromen

Statina-bestuurder Jeroen Gutte is heel blij met de Walk2Run-groepen. "We zien gelukkig dat er tijdens de vorige trainingen al diverse deelnemers zijn doorgestroomd naar één van de reguliere loopgroepen bij Statina. Maar ook als deelnemers geen lid worden, dan hoop je toch dat ze worden aangezet om te blijven hardlopen." De cursus Walk2Run wordt gehouden op maandagavond van 19:30 tot ongeveer 21:00 uur. De kosten bedragen 80 euro voor de volledige cursus. Er is veel belangstelling voor de cursus en deze zal daardoor snel vol zijn. De volgende cursus start in maart 2023. Meer informatie via litha@dewandelklas.nl.