Jubileumboekje over 50 jaar Wereldwinkel

culemborg • Ter gelegenheid van 50 jaar Wereldwinkel Culemborg wordt op vrijdag 9 september tijdens een bijeenkomst voor medewerkers en oud-medewerkers een jubileumboekje gepresenteerd. Tineke van Sprundel heeft een flink aantal vrijwilligers geïnterviewd die de geschiedenis mede hebben gerealiseerd en hebben voortgezet. 

"Wat dreef en drijft hen? Wat was en is hun aandeel? Hoe kijken ze tegen de toekomst van Fairtrade en de Wereldwinkel Culemborg aan?"  

Verrassend project

Wat als bescheiden ideetje voor een jubileumboekje begon - het interviewen van medewerkers van het eerste uur en later - ontpopte zich als verrassend project. "Het geheel van persoonlijke verhalen geeft niet alleen prachtig inzicht in de verschillende ontwikkelingsstappen die de Wereldwinkel Culemborg doorgemaakt heeft", zo meldt het bestuur in het voorwoord. "Het geeft ook zicht op de daarmee verbonden sociaal maatschappelijke context, en de invloed daarvan op vrijwilligerswerk. Een waar tijdsbeeld."

Op de kaart gezet

Als actiebeweging én als winkeliers hebben de Wereldwinkels Fairtrade volgens het bestuur op de kaart gezet en blijvend geagendeerd. "Een prestatie van formaat. Van actie voeren voor ‘de derde wereld’ naar een gevestigd, mondiaal Keurmerk voor eerlijke, duurzame handel. De wereld is groter geworden. Om met een van de geïnterviewden te spreken: het is gewoon onze wereld - waar je voor wilt zorgen."
Fairtrade maakt intussen deel uit van de wereldwijde beweging om op een houdbare manier met elkaar en de wereld om te gaan. "Dat verbindt ons met mensen die daar vanuit verschillende invalshoeken mee bezig zijn, met de ‘Global Goals’ als wegwijzers", schrijft het bestuur.

Bevoorrecht

"Die verbreding is ook merkbaar in Culemborg. Wij voelen ons als Wereldwinkel dan ook bevoorrecht met ons plekje in de stad – een statement in het straatbeeld. De vraag is nu op welke manier we dat statement samen kunnen versterken."

Het beeldmateriaal voor het jubileumboekje werd beschikbaar gesteld door Kees Bronk, Simon Dijk, Wil Glasbergen, Ien Hensing en Ellen Mol.