• Milou wil de verhalen delen over liefde voor honden.
• Milou wil de verhalen delen over liefde voor honden. Foto: Milou Oomens

Culemborgse baasjes met honden in beeld

Algemeen

CULEMBORG • De afgelopen 1,5 jaar heeft Milou Oomens Culemborgers met hun hond(en) in beeld gebracht. Van een jongere met hulphond, tot gezin met een pup en ouderen die dankzij hun hond fit en vitaal blijven. “Wat zij allemaal gemeen hebben is de liefde voor honden. Ik wil die verhalen graag delen.”

Er staan inmiddels bijna 20 baasjes met hun hond(en) op de foto. Milou wil deze foto’s en verhalen gaan bundelen in een boek. “Hondeneigenaren komen elkaar veelal buiten tijdens het uitlaten van de hond tegen. De gesprekken blijven vaak oppervlakkig. In dit boek kunnen zij elkaars verhalen lezen. Hoe mooi zou het zijn dat de volgende keer dat ze elkaar tegenkomen dit hun aanknopingspunten geeft voor een verdiepend gesprek? Zodat buurtbewoners elkaar nog beter leren kennen en er meer onderlinge verbinding ontstaat?”

Cultureel erfgoed
Daarnaast ziet Milou het vastleggen van deze foto’s en verhalen ook als een stukje cultureel erfgoed. “De foto’s die ik maak laten zien hoe wij nu omgaan met honden als huisdier. Want dat is in de loop van de tijd wel veranderd. Zo werden tijdens de kruistochten kleine, pittige hondenrassen gefokt om knaagdieren op te jagen en te doden, om zo het verspreiden van ziektes te voorkomen. En in de Middeleeuwen werd de jacht als sport populair. Het bezitten van een goede, sterke hond werd een echt statussymbool voor adellijke of rijke families. Ze lieten zich daar dan ook graag mee portretteren.”

Meedoen?
Milou heeft nog plek om een enkel baasje met hond in Culemborg te portretteren. “Ik zoek voor de variatie in de verhalen en foto’s vooral nog naar het niet-alledaagse. Denk aan baasjes of honden met een opvallende, unieke verschijning. Of iemand die samen met zijn hond sport of het water op gaat.”

Wie zich daarin herkent kan contact opnemen met Milou Oomens via haar e-mailadres info@fotomilou.nl of haar mobiele nummer 06-83 560 560.