Manus van Empel

Iedere Culemborger weet waar het standbeeld staat van Manus van Empel, de laatste stadsomroeper, dat aardige en beminnelijke manneke. 

Voor de enkeling die het niet weet: hij staat naast het gebouwtje behorende bij de visafslag aan het begin van de Havendijk. Tot zover niets aan de hand zou je zomaar kunnen zeggen. 

Afgelopen dinsdag zat ik in het Stadhuis voor het TIP (Toeristisch Informatie Punt) en die middag kwamen een dame en twee heren de ontvangstruimte binnenwandelen. Eén van de heren maakte zich bekend als Raymond van Empel. Hij woont en werkt in Vancouver (Canada) en was hier met vakantie. Er ging echter nog geen lampje bij mij branden…. Tot hij aan me vroeg: 'kent u Manus van Empel?' 

Nou, en of ik die ken en ik vertelde hem over zijn werk als stadsomroeper te weten het melden aan de bevolking van de aankomst van partijen vis en de prijs daarvan. Maar ook wanneer je je portemonnee was verloren of de kat was weggelopen dan kon je bij hem terecht. En wat te denken voor een maaltje vis voor minder draagkrachtigen…. Ook dat regelde hij! 

Raymond vond het prachtig dit allemaal te horen. Hij bleek een achterneef te zijn van Manus. Hem was opgevallen dat er geen naamplaatje op de sokkel staat. Dat klopt. Schijnt jaren geleden al door vandalen te zijn verwijderd. Zijn liefste wens is nu om een nieuw naamplaatje bij het monument te bewerkstelligen, en hij zei: “.…er wel wat voor over te hebben….” Maar hoe? 

Ik vertelde hem dat ik mogelijk wel een oplossing wist. Ga nog maar even de stad in en kom over een uurtje terug, dan weet ik meer. Toevallig ken ik de initiatiefneemster van het standbeeld: Marianne Budde. Begin jaren negentig van de vorige eeuw heeft zij het laten vervaardigen door Jolanda Prinsen. 

De telefoon bood geen soelaas en toen het gezelschap zich na een uurtje weer aan de balie meldde dacht ik: 'wat nu?'. Na kort overleg met Bertho besloot ik om met het gezelschap even bij haar langs te gaan. Gelukkig was ze thuis. Raymond blij. Het contact tussen de achterneef van Manus van Empel en Marianne is gelegd en ik heb inmiddels begrepen dat er afspraken gemaakt zijn. 

Wanneer er dus over enige tijd weer een naamplaatje op de sokkel van Manus van Empel is bevestigd, dan weten jullie hoe het zit en wat eraan voorafgegaan is.

Roland Gerner (medewerker TIP en stadsgids)