Volksuniversiteit start met nieuw elan

CULEMBORG • In september starten naast de traditionele taalcursussen ook veel nieuwe creatieve cursussen en workshops en cursussen gericht op mens en maatschappij. 

Op zaterdag 3 september is er in het Weeshuis in Culemborg een informatie-ochtend voor het nieuwe cursusseizoen. In de ochtend (van 10:00 tot 12:00 uur) zijn docenten aanwezig om informatie te geven over hun cursussen en om samen met bezoekers te onderzoeken welke cursus het beste past. Vooral bij talencursussen wordt vooraf in een persoonlijk gesprek bepaald hoe groot de woordenschat is van de taal en wat iemand al weet van de grammatica.  

Aanbod 

Zoals gebruikelijk kunnen geïnteresseerden ook dit jaar kiezen uit diverse talencursussen, zoals Frans (Van A0/A1 tot gevorderden-niveau), Italiaans (A1, A2, B1 en B2) en Spaans (A0/A1 en conversatiecursus). Verder is er een Literaire Leeskring. Het 'creatieve' aanbod bestaat uit cursussen fotografie ('Basiscursus fotografie' en 'Beter fotograferen'), diverse workshops koken ('amuse kerstdiner', 'kroketten/bitterballen', 'Mezedez -Griekse hapjes', 'Pasta') en een cursus 'Tekenen met Bic'. 

Uitdagend is verder de bewegingscursus 'Werelddans 50+'.

Bij het onderdeel Mens en Maatschappij zijn er drie bijzondere cursussen 'Filosofie en verwondering over natuur', 'Stress, emoties en tranen' en 'Schrijvend stilstaan bij verlies en rouw'. Het merendeel van de cursussen vindt plaats in het Weeshuis. De cursus 'Werelddans' wordt gehouden in gebouw Pieter Aafjes, de kookworkshops in gebouw Bolderburen. 

Elan 

"Na twee coronajaren is het elan bij de Volksuniversiteit weer helemaal terug", stelt Theo Wubbels tevreden vast. De oud-hoogleraar onderwijswetenschappen is sinds vorig jaar voorzitter van de stichting. "We gaan het aanbod de komende jaren nog verder ontwikkelen. Er zijn al ideeën over een cursussen astrologie en kunst en architectuur. Maar het zou ook leuk zijn om een speciale cursus 'Culemborgologie' te organiseren, zoals ze dat ook in andere Betuwse gemeenten hebben gedaan." 

Volgens Wubbels heeft de Volksuniversiteit vooral een emanciperende functie. "Daarom zou de drempel voor mensen met minder kansen in het leven zo laag mogelijk moeten zijn. De kosten voor deelname mag geen belemmering vormen. Ik zou het heel logisch vinden als de gemeente ons daarin tegemoet zou komen. In veel andere gemeenten wordt de Volksuniversiteit ruimschoots gesubsidieerd. In Culemborg is de subsidie enkele jaren geleden jammer genoeg stopgezet. Het zou mooi zijn als we in deze gemeente ook zoiets zouden ontwikkelen als een Culemborg Pas, zodat minder draagkrachtige bewoners met flinke korting een cursus bij ons kunnen volgen."
Het volledige cursusaanbod van de Volksuniversiteit staat op de website

q www.vuwestbetuwe.nl