Open dag bij wijngaard De Teunishof Culemborg

culemborg • Op zaterdag 3 sepember wordt een open dag gehouden op de wijngaard De Teunishof in Culemborg. Tussen 14:00 en 18:00 uur wordt een rondleiding gegeven en tevens is er gelegenheid om de ambachtelijk gemaakte wijnen te proeven. 

Verder is het mogelijk (onder voorbehoud) om in een groep van 4 a 8 personen de wijngaard te bezoeken inclusief een proeverij. Het streven is minstens drie rode en drie witte wijnen te presenteren en de proeverij af te sluiten met een eigengemaakte likeur. Het bezoek duurt ca 1,5 uur. De kosten bedragen 5 euro pp. Dit is mogelijk in augustus en begin september.

Elk jaar produceert wijngaardenier Teun Bikker op ambachtelijke wijze rode en witte wijnen in beperkte hoeveelheden. Op een perceel van ca 300m² staan rond de 120 stokken van verschillende rassen. De blauwe druivenrassen zijn Dornfelder, Marechal Foch met nog enkele stokken van Regent, Rondo en Pinotin. In 2019 werden er Cabernet Castor planten gezet. De witte druiven luisteren naar de namen Bianca. Johanniter, Merzling, Rubens en Solaris.

Weerbaarheid

Deze druivensoorten zijn geselecteerd op het Nederlandse klimaat en op weerbaarheid tegen ziekten, met name schimmels. Het streven is zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Gewerkt wordt onder andere met bladversterkende middelen. Door de gunstige ligging en de omheining ontstaat er een microklimaat, waarbij de temperatuur enkele graden hoger is t.o.v. de omgeving. Hierdoor wordt de rijping van de druiven bevorderd. Meer informatie via

q www.wijngaarddeteunishof.nl