Culemborg belicht in De Groene Amsterdammer

culemborg • Culemborg verandert steeds meer in een forensenstad, waar inwoners weinig binding hebben met de stad en met elkaar. Dat concludeert journalist Floor Milikowski in een uitgebreide reportage over Culemborg in De Groene Amsterdammer van donderdag 18 augustus.

De aantrekkelijkheid van Culemborg heeft zo z'n voordelen. "Voor de prijs van een woning in Utrecht krijg je hier bijna twee keer zoveel vierkante meter en een riante tuin. Omdat Culemborg net als historische handelssteden zoals Zutphen, Deventer en Leeuwarden zowel het karakter als de voorzieningen heeft waar veel mensen naar op zoek zijn, loopt het storm." Maar er is volgens Milikowski ook een keerzijde. "De hoge prijzen leiden ertoe dat jongeren uit Culemborg steeds meer moeite hebben om een woning te vinden in hun eigen stad. Bovendien dreigen de grote uitlegwijken die sinds de jaren negentig zijn gebouwd de stad in disbalans te brengen. Terweijde, Voorkoop, Molenzicht, Eva-Lanxmeer en Parijsch- het is een bonte verzameling gezinsbuurten die samen een dikke schil vormen rondom het middeleeuwse stadshart. Vooral Parijsch, de laatste grote uitbreidingswijk die nog altijd in ontwikkeling is, ligt zo ver van het centrum en zo dicht bij het station dat Utrecht en Den Bosch voor veel inwoners gevoelsmatig net zo dichtbij zijn. Dat de meeste bewoners van de stad ook buiten de gemeente werken, helpt niet mee."

Milikowski rapporteert verder uitgebreid over de toekomstige bestemming van de Heilige Barbarakerk en voerde voor de reportage gesprekken met PvdA-raadslid Yassin Dagdag en met wethouder Monica Wigchers.