Afbeelding
Foto: Martin Smaling

Er komt door lage Lek-peil steeds meer ‘boven water’

Algemeen

CULEMBORG • Er komt steeds meer ‘boven water’. De laatste tijd vooral ook letterlijk, nu het waterpeil in de Lek bijna historisch laag staat. 

Zo kwamen er naast fietsen en andere zaken ook een mechanisch Seiko horloge uit de jaren ‘70 aan de oppervlakte en het leek de verslaggever van deze krant en Jasper van Everdingen van Stadsuurwerkmakerij ‘By Jasper’ leuk om eens te kijken hoe het uurwerk er na zijn lange verblijf in de rivier aan toe was...

Al direct na het openen van het horloge was er een teleurstelling want het bleek dat het uurwerk niet meer te redden was, omdat enkele onderdelen waren afgebroken. Het horloge was dus hoogstwaarschijnlijk reeds kapot in de Lek terecht gekomen. Maar de schade aangericht door het rivierwater viel reuze mee. De wijzers en wijzerplaat waren nagenoeg onaangetast en na een korte schoonmaakbeurt zag de fraaie jaren ‘70 goudbruin gekleurde wijzerplaat er alweer als nieuw uit. 

Ook de horlogekast zou er na een ultrasone reiniging volgens Van Everdingen weer prima uitzien. Als het horloge werkend in het water terecht was gekomen zou het mogelijk vrij eenvoudig weer lopend te maken zijn geweest. Maar nu is het wachten op de montage van een oud donoruurwerk, waarna dit fraaie vintage jaren ‘70 horloge weer kan schitteren om iemand zijn pols.

Martin Smaling