Curator Maartje van den Heuvel (links) met naast haar Rosalie de Graaf, (midden) en de Culemborgse wethouder van Cultuur Mischa Peters bij het Streetart kunstwerk.
Curator Maartje van den Heuvel (links) met naast haar Rosalie de Graaf, (midden) en de Culemborgse wethouder van Cultuur Mischa Peters bij het Streetart kunstwerk. Foto: door Lieke Waenink, LekArt.

Streetart kunstwerk van wereldberoemde RoosArt in centrum van Culemborg onthuld

Algemeen

CULEMBORG • Vrijdagmiddag werd een imposant streetart kunstwerk in het centrum van Culemborg feestelijk onthuld. Het kunstwerk is gemaakt door de wereldberoemde RoosArt en het betreft een samenwerking tussen LekArt Festival 2022 River Deep, Collectief Centrum Culemborg en ElkWelzijn met medewerking van Kleurrijk Wonen en de bewoner van het pand. Het werk is een hulde aan de rivier en een blijvende herinnering aan het festival.

Van 15 t/m 19 augustus is RoosArt, artiestennaam van Rosalie de Graaf (1999), bezig geweest met de mural op de hoek van Het Jach en de Burgemeester Keestrasingel. 

De jonge Streetart kunstenaar werkt in binnen- en buitenland, vaak op zeer grote formaten. Voor het ontwerp is RoosArt de afgelopen maanden in gesprek gegaan met Culemborgse jongeren en uit deze gesprekken kwam de geschiedenis van de stad voort als een belangrijk thema. Hierop maakte de kunstenares een ontwerp dat geïnspireerd is op de historische gebeurtenissen rondom de Hollandse Waterlinie.

Bekijks
De kunstenares trok de afgelopen week flink wat bekijks. Veel fietsers en voorbijgangers bleven staan kijken en vroegen RoosArt waar zij mee bezig was. “Het is leuk om op deze manier waardering te krijgen van je werk”, aldus Rosalie de Graaf. Vrijdagmiddag werd in beperkt gezelschap de muur ingewijd.

Wethouder Mischa Peters (cultuur) was hierbij ook aanwezig en deed een kort woordje. “Het is mooi om te zien hoe deze geschiedenis nog zo leeft bij onze jongeren. RoosArt heeft het thema van de rivier en het water vanuit een historisch perspectief in een modern jasje weten te vangen. Maar laten we dit onderwerp ook mee de toekomst in trekken. Laten we de rivier waarderen en zuinig omgaan met ons water.”

Het wordt volgens Peters tijd dat we de denkbeeldige stop weer terugzetten in de rivier. “Hopelijk zorgt dit kunstwerk ervoor dat voorbijgangers even stil staan bij dit actuele en belangrijke onderwerp en erover gaan nadenken en vervolgens in gesprek gaan met elkaar.”

River Deep
Het kunstwerk sluit nauw aan bij het actuele thema River Deep van het tweejaarlijks terugkerende LekArt Festival. Het festivalthema verwijst naar de rivier de Lek als allesbepalend natuurelement in het landschap rond Culemborg. 

Gastcurator Maartje van den Heuvel: “Dit gebied staat bol van de landschappelijke cultuurhistorie, waarin steeds de rivier de hoofdrol speelt. Meer dan in eerdere edities gaat LekArt 2022 over dit rivierlandschap, en hoe beeldende kunst van nu daar een wisselwerking mee aangaat. De centrale gedachte van het festival is: alleen als we respect hebben voor de rivier en haar diep blijven doorgronden, kunnen we er in de toekomst mee blijven samenleven”.

Het werk wordt de komende dagen nog afgerond en zal tijdens het LekArt Festival, dat van 23 t/m 25 september plaatsvindt bij Werk aan het Spoel, onderdeel zijn van de route met kunstwerken. Na het festival blijft de mural als hulde aan de rivier en haar omwonenden en aan het festival permanent zichtbaar in het Culemborgse straatbeeld.