• In de voorbereiding:  Arensman op trainingskamp
• In de voorbereiding: Arensman op trainingskamp Foto: Team DSM

Wielertalent en hard werken

beesd • In onze regio is al langer bekend dat Thymen Arensman (22) een groot wielertalent is. Na een opvallende Giro d’Italia is er nu veel meer aandacht voor de wielrenner uit Beesd. Ondertussen dendert zijn carrière, zoals hij zelf zegt, geheel volgens plan voortvarend door. 

Gestaag klimt Thymen op weg naar de top. Niet alleen op de fiets dus, maar ook als we zijn loopbaan bekijken. Na maanden van voorbereiding met trainingskampen in verre oorden verscheen hij in mei aan de start van de Ronde van Italië. Het doel was duidelijk: een eindoverwinning voor zijn kopman Romain Bardet, de Fransman waarmee hij ook die intensieve voorbereiding draaide. 

Scherpe analyses

Het liep uiteindelijk allemaal anders. De bankzitters thuis zagen vanaf de eerste tijdrit hoe sterk Thymen was en hoe daadkrachtig hij zijn kopman bijstond. Maar toen de Fransman vroegtijdig naar huis moest, was de strijd voor Thymen nog niet gestreden. Naar hartenlust viel hij aan in de jacht naar een etappezege. Niet voor hem zelf, maar als beloning aan het team na het harde werk tijdens de opwerkperiode naar de Giro toe. Met zijn opvallend scherpe analyses voor de camera's van de NOS stal hij de wielerharten in Nederland. “Iets dat vooral mijn familie merkt. Zij worden erop aangesproken. Ik kan voor mijn gevoel nog vrij anoniem mijn rondjes door West Betuwe rijden”, zegt Thymen hier zelf over. 

Wielerfamilie

Familie is een belangrijke factor in de carrière van de jonge wielrenner. Zijn opa, Wim de Jong uit Deil, was zelf een sterke wielrenner en oom Freek de Jong was ooit een veelbelovend veldrittalent. Zover als hun kleinzoon en neef kwamen ze nooit, maar dat had andere redenen. “Wielrennen betekent veel trainen, maar talent en blijkbaar de genen zijn ook heel belangrijk. Ik kan aardig klimmen en dat heb ik in deze regio nooit kunnen trainen. Hardrijden en pijn lijden wel. Blokkentrainingen op de dijken, daar geniet ik echt van”, zegt Thymen. Vooral met dat tijdrijden maakt de jonge Arensman grote stappen, met regelmatig ereplaatsen tussen de wereldtop. Vorige week boekte hij in Polen zelfs zijn eerste profzege in een rit tegen de klok. “Leuk is het niet. Het doet alleen maar heel veel zeer om vanaf de eerste minuut het maximale uit jezelf te halen. De voldoening is enorm wanneer alles samenkomt en je een mooi resultaat kan neerzetten. Voor de televisie zie je een renner in zijn eentje, maar tijdrijden is écht een teamprestatie, omdat het draait om de kleinste details in materieel, voeding en ondersteuning”, zegt hij zelf over de race tegen de klok. Dat met Thymen Arensman inmiddels rekening wordt gehouden, is te merken in de landelijke pers. Ook als het om tijdrijden gaat en de discussie welke renners de bondscoach mee moet nemen naar het Wereldkampioenschap in Australië. “Tuurlijk wil ik daar rijden. Maar daar ga ik niet over. Ik kan alleen maar mijn best doen.” 

'Tijdrijden is niet leuk. Het doet vooral heel veel pijn'

Toekomst

Zijn toekomst wordt ook veelbesproken en het was de vraag of hij bij zijn huidige ploeg zou blijven. Thymen was gewild bij verschillende ploegen. Na diverse onderhandelingen zette hij zijn handtekening onder een contract bij het Britse INEOS Grenadier. Voor een voetballer betekent dergelijk nieuws vaak dat je ernaast staat bij de komende wedstrijden, maar de ploegleiding van Team DSM heeft beloofd dat Thymen nog een goed programma kan en mag rijden. Tot de Tourselectie behoorde hij niet, maar een Vuelta, met de start in Utrecht en een etappe dicht bij huis, is er een prachtige kans op zijn tweede grote ronde van dit seizoen. In de Domstad, het decor voor de ploegentijdrit, studeerde hij geschiedenis en wat een rit door zijn achtertuin tijdens de tweede etappe betekent, mag duidelijk zijn. Er staan veel familieleden en supporters langs de kant van de weg. En het is een mooie kans voor opa Wim om zijn kleinzoon aan te moedigen, ergens op een klapstoeltje langs de kant, niet te ver van zijn woonplaats Deil.