Imke van Zanten met haar eigen prentenboek.
Imke van Zanten met haar eigen prentenboek. Foto: Fleur van Eeuwijk

Peetje de kleine pinguïn

Een informatief prentenboek

Net voor de coronaperiode bedacht Imke van Zanten (73) om een prentenboek voor kinderen te maken. Naast het schrijven van dit prentenboek heeft ze ook alle illustraties gemaakt met acrylverf. “Dit boek is voor pleeg- en adoptiekinderen. Ik hoop ook dat kinderen uit samengestelde gezinnen dit boek zullen lezen en inzien dat het niet belangrijk is waar je opgroeit.”

Liefde voor de Nederlandse taal

Na jarenlang verpleegkundige te zijn geweest, is Imke tien jaar geleden met pensioen gegaan. “Vanaf die periode had ik de tijd om me bezig te houden met mijn hobby’s. Ik heb op beeldhouwles en tekenles gezeten en heb daar verschillende werkstukken gemaakt.” Daarnaast heeft Imke ook al heel haar leven een grote liefde voor de Nederlandse taal. “Ik lees graag en schrijf gemakkelijk. Het mooiste aan schrijven, is dat het zolang bewaard kan blijven.”

Doordat Imke een grote passie voor schrijven heeft, wilde ze altijd al een keer een eigen prentenboek uitbrengen. Het idee voor dit prentenboek ontstond voor de coronacrisis, maar tijdens een vakantie in Zeeland besloot ze er werk van te maken. “Ik kijk vaak natuurfilms en het integreerde me altijd al dat pinguïns elkaars eieren stalen. Over dit onderwerp schreef ik wat dingen op in een boekje zodat ik er na mijn vakantie mee verder kon.”

Peetje de kleine pinguïn

Na haar vakantie besloot Imke het idee voor dit prentenboek verder uit te werken. “Het verhaal gaat over het pinguïn echtpaar Pjotr en Pipi. Ze willen graag dat de moeder een ei legt, maar het ei komt maar niet. Op een gegeven moment ziet Pjotr dat er een ei wordt gelegd door Yfke.” Omdat Yfke geen partner meer heeft, kan het ei niet worden uitgebroed omdat mannen een broedzak hebben. “Pjotr besluit het ei van Yfke mee te nemen in zijn eigen broedzak.” Uiteindelijk wordt pinguïn Peetje geboren.

'Tijdens een vakantie kwam ik het idee van een prentenboek naar boven'

Aan het einde van het boek stelt Imke de vraag van wie Peetje, de baby pinguïn die uit het ei komt, nou is. “Daarmee is het een mooi verhaal voor pleeg- en adoptiekinderen, maar ook voor samengestelde gezinnen. Want moet Peetje wel van iemand zijn? Ik wil meegeven dat het niet belangrijk is waar je opgroeit en je altijd op een plek terecht kan komen waar mensen om je geven.”

Illustraties

Het boek is een informatief boek. Dit komt omdat het gaat over de Zuidpool en Antarctica. “Dit zie je ook terug in de natuurfilms die uiteindelijk mijn inspiratiebron zijn geweest.” Naast dat Imke het hele boek zelf heeft geschreven, heeft ze ook alle illustraties gemaakt. “Dit heb ik kunnen doen doordat ik veel tekenlessen heb gehad en ik ben gaan experimenteren met wat ik kon maken. Dit heb ik gedaan met acrylverf.” Uiteindelijk moesten de illustraties worden gefotografeerd zodat ze in het boek konden. “Dit is zo goed gelukt waardoor het lijkt alsof je je vingers onder de golven kan steken.”

Obstakels

Het maken van een prentenboek kent veel haken en ogen. “In het begin wist ik niet dat mijn illustraties eerst nog gefotografeerd moesten worden. Gelukkig was dat snel geregeld. Ook heb ik een vormgever in de arm genomen om zo de buiten- en binnenkant perfect te maken. Wel ben ik tegen de prijs aangelopen. Het was veel duurder dan ik in eerste instantie dacht om bepaalde papierkeuzes te maken. Maar omdat het maken van een eigen prentenboek al heel lang op mijn bucketlist stond, heb ik het doorgezet.”

Verkoop van de prentenboeken

Nadat de boeken klaar waren, heeft Imke 250 prentenboeken uitgebracht met de titel ‘Peetje de kleine pinguïn’. Het prentenboek is € 25,-- euro per stuk en te koop bij boekhandel Tomey in Culemborg en De Familiefabriek “Ik hou er niets van over als ik ze allemaal verkoop, maar dat vind ik niet erg. Hopelijk kan dit boek veel voor pleeg- en adoptiekinderen maar ook voor kinderen uit een samengesteld gezin betekenen. Dat is mijn grootste doel.”

Toekomst

En of Imke binnenkort nog meer boeken gaat schrijven? “Wie weet! Ik heb er veel plezier aan beleefd dus misschien ooit nog een keer in de toekomst.”