• De Fortentocht voert onder meer langs Fort Bakkerskil.
• De Fortentocht voert onder meer langs Fort Bakkerskil. Foto: Erwin Westerlaken

Fortentocht door Altena

altena • Bij E-verhuur Versluis in Sleeuwijk komt een groepje enthousiastelingen halverwege de middag hard een steile dijkhelling opgereden. Ze maken zich op voor een tochtje op een E-chopper, dwars de gemeente Altena.

Bij het oprijden van het terrein van E-verhuur Versluis worden we vriendelijk onthaald. Het verhuurbedrijf biedt drie routes aan, welke allemaal op de E-chopper zijn af te leggen. Omdat we benieuwd zijn naar de verhalen van de forten in Altena, is onze keuze voor de Fortentocht al snel gemaakt.

Over een soms smalle dijk, leggen we de eerste kilometers af in de richting van vestingstad Woudrichem. Links van ons stroomt de Boven-Merwede en rechts wisselen stukjes natuur en mooie vrijstaande huizen elkaar af. Na een kilometer of vier worden in de verte de eerste contouren van buurtschap Oudendijk zichtbaar. Na een kijkje genomen te hebben op de Groesplaat, een natuurgebied in de uiterwaarden, besluiten we de tocht richting Woudrichem voort te zetten. Het betreden van de vesting is al een ervaring op zich. Over een ietwat hobbelige straat passeren we de vestingmuur, waar verschillende ouderwetse kanonnen op staan. In dit authentieke vestingstadje kunnen liefhebbers van oudheden hun hart ophalen met een bezoekje aan de Sint-Martinuskerk, de oude haven en het bezichtigen van oude panden. 

We vervolgen de tocht over de Maasdijk, gelegen langs de Afgedamde Maas, waar het natuurschoon tot verbeelding spreekt. Rijswijk en Giessen worden gepasseerd en iets buiten het laatstgenoemde dorp treffen we het eerste fort aan dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Fort Giessen. Het fort werd gebouwd van 1878 tot 1881 en diende om een aanval op Woudrichem te voorkomen.

Ook in de pittoreske dorpjes Waardhuizen, Almkerk en Nieuwendijk worden we verrast door al het moois dat deze tocht op de E-chopper ons biedt. Nadat we Nieuwendijk zijn uitgereden doemt in de verte het indrukwekkende Fort Bakkerskil op. Dit fort dateert uit 1879 en diende als bescherming van de Papsluis, welke de verbinding vormde tussen het water van de Bakkerskil en de lager gelegen polders. Ook was het een tijdje in bedrijf voor militaire doeleinden. Tot slot staat een bezoek aan Fort Altena op het programma, gelegen ten zuiden van Sleeuwijk. Fort Altena, uit 1847, is met 420 meter het langste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij dit fort kun je ook genieten van een lekker bakje koffie of van een heerlijke lunch. Met een voldaan gevoel en veel indrukken rijker koersen we de laatste kilometers terug richting Sleeuwijk, waar we opnieuw enthousiast onthaald worden.