• Impressie van 'Twelfth Night'
• Impressie van 'Twelfth Night' Foto: Aangeleverd

Shakespeare's Twelfth Night in Everdingen

everdingen • In de maand augustus wordt de tuin van Suzanne Allard in Everdingen meerdere malen omgetoverd tot het decor voor Shakespeare's meest gespeelde komedie: Twelfth Night. Een passend decor. Wie door het huis en de tuin van 'The Pheasants' loopt, waant zich namelijk in Engeland.

"Mijn man Ruud en ik hebben er 25 jaar over gedaan om een lelijke stal om te toveren in de stijl waar we in 1994, na een tripje naar Engeland, verliefd op werden", vertelt Suzanne. Ruud overleed helaas in 2018, waarna Allard een boek schreef over het verbouwproces: een ode aan haar man. "Ik kan niet anders zeggen dan dat we zo ontzettend veel lol hebben gehad in die 25 jaar. Nu ziet het er helemaal zo uit zoals we het in ons hoofd hadden."

High tea

Om ook de Engelse tradities uit te blijven dragen verzorgt Suzanne al geruime tijd high teas op haar erf. Tijdens één van die high teas raakt ze in gesprek met één van de bezoekers: de jonge theatermaakster Maike Pijnappel. Naast dat die afgestudeerd is aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht, heeft ze ook stage gelopen in Engeland. Daar maakte ze menig Shakespeare-voorstelling en de liefde voor deze voorstellingen wil ze ook graag hier delen. 

"En dus ontstond het idee om de stukken en de high teas te combineren", lacht Suzanne. "En vorig jaar was het zo leuk, dat we het dit jaar weer doen. Het opvoeren van toneelstukken in de tuin is typisch Engels. We combineren traditionele high teas met toneel, waarbij er twee mogelijkheden zijn: de light tea en de high tea. Bij de light tea is de voorstelling het hoofdprogramma en wordt er tijdens de pauze thee met huisgemaakte scones geserveerd. Bij de high tea ontvangen gasten vooraf bubbels en zijn er vier gangen eten. Het gaat dan meer over de complete beleving, waarbij gasten ook in huis mogen kijken. De complete inrichting is namelijk ook typisch Engels."

Het stuk 'Twelfth Night' vertelt het verhaal over de jonge schipbreukeling Viola die aanspoelt, zich verkleedt als man en in dienst treedt bij hertog Orsino. Maike Pijnappel geeft er een typische eigen twist aan met haar 10 spelers, die voornamelijk uit de regio komen. De Light Teas zijn op 12, 13, 18  en 19 augustus en kosten 22,50 euro. De Hight Teas zijn op 14 en 20 augustus en zijn 75 euro.

q  shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/shakespeare-in-the-garden