'Ik kan iedereen een natte pet aanraden'

NIJMEGEN • Jan Kalisvaart liep vorige week de Nijmeegse Vierdaagse. "Het meedoen aan de Vierdaagse werd de laatste jaren een doel, zie het als een bucket-list item (hoewel ik zo’n lijstje niet echt heb). En dit jaar is het er dan ook echt van gekomen."

Geboren in 1955 werden de voorwaarden steeds gunstiger, schrijft Kalisvaart. "Ik kan volstaan met 30 kilometer en sinds mijn pensioen is tijd vrijmaken voor het trainen een stuk eenvoudiger. En het is gelukt, wat blaren en wat spierpijn, maar meestal liep ik als een jonge god, het ging prima."

Van de warmte op de woensdag had hij niet veel last. "Goed drinken en mijn pet regelmatig onderdompelen in een emmer water, dat houd je koel. Ook op de tweede dag werd de pet erg nat, nu door de regen. Ook dan is zo'n hoofddeksel fijn om te dragen, ik kan iedereen een natte pet aanraden. De weermakers hadden voor de vrijdag een soort beloning bedacht: als je de eerste twee vreselijke dagen doorkomt, dan krijg een vrijdag met ideaal weer.

Het eerste stuk van de etappes liep ik samen met vrienden, de laatste helft steeds met mijn dochter, zij liep 40 kilometer. En omdat zij in Nijmegen woont had ik een prima logeeradres."

"Ja, ik vond het erg leuk", vervolgt Kaliswaart zijn verslag. "Het enthousiasme en de vrijgevigheid van de mensen langs de kant is geweldig. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijker loopt, je krijgt het idee dat iedereen langs de kant speciaal voor jou daar staat. Als je even verder denkt is dat natuurlijk onzin, de mensen komen voor de sfeer, het feestje, hun eigen vrienden, maar je kunt beter denken dat ze voor jou staan te juichen. Gelukkig kwam mijn vrouw op woensdag en vrijdag wel speciaal voor mij."

Verderop in deze krant nog twee uitgebreide verslagen van Culemborgse Vierdaagselopers.