• De betonbouw van de installatie komt inmiddels boven het maaiveld uit.
• De betonbouw van de installatie komt inmiddels boven het maaiveld uit. Foto: Vitens

Bouw onthardingsinstallatie aan Rijksstraatweg Culemborg vordert gestaag

Algemeen

CULEMBORG • De bouw van de nieuwe onthardingsinstallatie van waterbedrijf Vitens aan de Rijksstraatweg in Culemborg vordert gestaag. Momenteel is de combinatie ADS Groep & BESIX volop bezig met de betonbouw van het gebouw en komt het gebouw inmiddels boven het maaiveld uit. 

Als alles volgende planning verloopt wordt rond augustus de drinkwaterinstallatie geplaatst. 

Minder kalkaanslag
Vitens is in februari begonnen met de bouw van de nieuwe onthardingsinstallatie. De hardheid van water wordt afgemeten aan de hoeveelheid calcium en magnesium, uitgedrukt in dH. Hoe meer calcium en magnesium, hoe ‘harder’ het water. Deze nieuwe installatie zorgt ervoor dat de hardheid van het drinkwater aanzienlijk gaat dalen: van 11,7 graden dH naar 7,5 graden dH. Dat is goed nieuws voor de klant, meldt Vitens in een recente nieuwsbrief. “Minder kalk in het water zorgt namelijk voor minder kalkaanslag in huishoudelijke apparaten zoals boilers en vaatwassers.”

Nieuwe inrit
In de afgelopen periode is ook gestart met de aanleg van een nieuwe inrit. De nieuwe vormgeving van de inrit geeft meer opstelruimte voor vrachtverkeer naar de productielocatie. “Dit zorgt voor een veiligere situatie en voor minder hinder voor weggebruikers op de Rijksstraatweg”, meldt Vitens. Gedurende de bouw van de onthardingsinstallatie dient de inrit als bouwweg. Zodra de installatie gereed is wordt de inrit definitief ingericht. Naar verwachting is dat het geval na deze zomer.

Watertappunt
De gemeente en Vitens geven een watertappunt cadeau aan de wijk. In samenwerking met Terra Bella en Bewonersvereniging EVA-Lanxmeer is gekozen voor de locatie aan het Maarten Toonderpad.

App
Voor actuele updates rondom de bouw heeft bouwcombinatie ADS-BESIX een app. Hierin communiceert het bedrijf over de impact op de omgeving, de veiligheid en bereikbaarheid van de locatie tijdens het project. Deze app heet ‘omgevingsapp BESIX infra’ en kan via de gebruikelijke weg op de telefoon worden gedownload.