Waterschap Rivierenland en Vitens: wees zuinig en wijs met (drink)water

REGIO • Waterschap Rivierenland roept vanwege de lage waterstanden om om zuinig om te gaan met water. 

Bij tropische temperaturen, weinig of geen regen en lage waterstanden op de rivier is het moeilijk om overal voldoende water aan te voeren. Op de meeste plaatsen staat het water nu nog boven het gebruikelijke zomerpeil. 

Maar vooral op oeverwallen (hoger gelegen gronden) zakt het water sneller weg naar de rivieren. Bovendien belemmert begroeiing de doorstroming in sloten en vaarten. Dit komt door het groeizame weer. "Daarom maaien we volop, vooral op knelpunten", meldt het waterschap. ‘Om water op de Linge vast te houden, is de provincie Zuid-Holland gevraagd beperkt te schutten in de sluizen van Vianen en Gorinchem." Langzaam maar zeker neemt de vraag naar water weer toe in het rivierengebied. Daarom verhogen de peilbeheerders de waterpeilen. De peilen in de meeste deelwatersystemen staan nu een aantal centimeters hoger dan de normale zomerpeilen "Doordat de rivierwaterstanden lager zijn dan normaal, zijgt er meer water weg en kost het ons meer inspanning om voldoende water aan te voeren. Ook het peilbeheer op de Linge vraagt veel inspanning. We hebben de provincie Zuid-Holland verzocht om beperkt te schutten bij de sluizen van het Merwedekanaal in Vianen en Gorinchem. We verliezen anders veel water bij het schutten van de schepen."

Met het warme weer dat eraan komt, zal de watervraag verder toenemen. "Daarop anticiperen we door meer water aan te voeren vanuit de grote rivieren. Ook verhogen we de waterpeilen in de gebieden waar veel water nodig is voor beregening."

Vitens 

Ook waterbedrijf Vitens komt deze week met adviezen om wijs om te gaan met drinkwater. Met een advertentie (online en in de krant) verspreid over de vijf provincies waar Vitens drinkwater levert (Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel) geeft het bedrijf praktische adviezen. 

De adviezen die worden gegeven gaan over wijs sproeien (voor 7:00 uur en na 22:00 uur), wijs douchen (zo kort mogelijk) en wijs zwemmen (hou het water in een opgezet zwembad schoon en gebruik het zolang mogelijk).

Reservoirs

Normaal gebruikt een klant 120 liter per persoon dag, dit kan op warme dagen flink oplopen door bijvoorbeeld het vullen van zwembaden of het sproeien van de tuin. De reservoirs zijn groot en worden continue bijgevuld. Bij toenemende vraag raken de reservoirs sneller leeg dan dat ze weer aangevuld worden.