Half miljoen euro tekort op Wmo en Jeugdzorg

culemborg • De gemeente Culemborg kwam vorig jaar iets meer dan 480.000 euro tekort op de Wmo en de jeugdzorg. 

De gemeente heeft in 2021 een aantal hogere kostenposten gehad, waaronder meer vraag naar jeugdhulp en Wmo, regionale prijsstijgingen en het proces rondom de omzetting van de Huishoudelijke Ondersteuning.

In Culemborg werd vorig jaar ruim 5,9 miljoen euro uitgegeven aan de Wmo, bijna zeven ton meer dan was begroot. De kosten voor de jeugdzorg bedroegen bijna 6,5 miljoen euro, 652.000 euro meer dan de begrote kosten. Tegenover deze kostenoverschrijding van 1,275 miljoen euro stond een bedrag van 800.000 euro aan incidentele Rijksmiddelen. 

In 2021 nam het aantal Wmo-cliënten toe met 30. In totaal 47 jeugdigen extra deden een beroep op de Jeugdzorg. 

Toch heeft de gemeente de kosten voor Wmo en jeugdzorg in 2021 al flink teruggeschroefd. Er kwam een betere samenwerking met de huisartsen, het onderwijs en de lokale aanbieders. Er was een actieve inzet op de overgang naar de langdurige zorg en ook werd strenger geïndiceerd rondom de persoonsgebonden budgetten (PGB’s).

Bezuiniging

Dat leverde minstens een bezuiniging op van zo’n 722.000 euro. “Ook hebben we veel organisatorische maatregelen getroffen waardoor we als organisatie steeds meer grip hebben en in control zijn: we hebben een dashboard, de rol van business controller is ingevuld en diverse werkgroepen rondom grip op financiën en processen zijn structureel ingericht.”