Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: 123rf.com

Elektriciteitsnet in delen Culemborg zit vol

CULEMBORG • De maximale capaciteit van het elektriciteitsnet in delen van Culemborg is zo goed als bereikt. Dat heeft netbeheerder Liander gemeld aan de gemeente. De capaciteitsproblemen doen zich met name voor in het westelijk deel van de gemeente. 

Concreet betekent dit dat nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers niet meer beschikbaar zijn. Grootverbruikers van elektriciteit zijn in de regel bedrijven en zij hebben een aansluiting van meer dan 3x80 Ampère (verbruik meer dan 100.000 KWh per jaar). Ook nieuwe grootschalige projecten voor de teruglevering van lokaal opgewekte elektriciteit door bijvoorbeeld windparken of grotere zonnepaneelsystemen kunnen niet meer worden aangesloten. Voor woningen heeft het geen directe gevolgen.
De oplossing voor het probleem is het vergroten van de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Omdat dit een complexe opdracht is verwacht Liander dat de netcongestie niet eerder is opgelost dan in het tweede kwartaal van 2026. De netcongestie zorgt er voor dat er een rem ontstaat op nieuwe (grotere) bedrijvigheden ook op het realiseren van de vergroting van het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit. Er ontstaan vooral problemen door de snelle groei van elektrisch rijden, warmtepompen en inductiekookplaten. Ook alle initiatieven om lokaal hernieuwbare elektriciteit op te wekken vraagt om aanpassingen van het bestaande elektriciteitsnet. Deze aanpassingen kosten veel geld (te betalen door de afnemers) en kennen een lange doorlooptijd van ontwerp tot realisatie. De gemeente voert bij Liander maximale druk op om het probleem op te lossen. "LIander spreekt op dit moment met alle gemeenten in de regio over de mogelijke oplossingen voor de netcongestie en de toekomstbestendigheid van de energielevering. Het is een regionaal probleem dat ook regionaal opgelost moet worden.”