'Culemborg: volg voorbeeld Landgraaf'

In de recente uitgave van Het Kontakt / Culemborgse Courant (5 juli) staat een paginagrote terugblik op de loopbaan van oud-wethouder Joost Reus. Ik heb de heer De Reus de afgelopen raadsperioden een beetje gevolgd en ik heb een toch iets andere lezing van wat er fout gegaan is rond het windmolenproject dan hij geeft. 

Om te beginnen heeft hij de regie over het Culemborgs milieu-, luchtkwaliteits- en klimaatbeleid zo goed als volledig uit handen gegeven aan zijn vrienden van Vrijstad Energie, gebaseerd op zijn vertrouwen in hun zelfverklaarde deskundigheid. Eén van de directe consequenties van zijn keuze was dat er niet gecommuniceerd is met de omwonenden van het beoogde windmolenplan. Ik herinner me namelijk nog goed dat er in de eerste vergadering van de door Vrijstad Energie opgerichte werkgroep Culemborg Energieneutraal (op 17 februari 2017) op verzoek van twee partijen (D66 en CulemborgCentraal) besloten werd om behalve een rekengroep ook een werkgroep Communicatie op te richten, om de inwoners te informeren over wat er nodig is en hoe we dat kunnen bereiken.Die werkgroep Communicatie is er nooit gekomen. Waarom niet? Daar moet ik naar gokken, want er is door Vrijstad Energie in de daaropvolgende vergaderingen nooit meer over gesproken. Mijn vermoeden is dat Vrijstad Energie informatie niet nodig vond, want men had immers zo goed als carte blanche van de wethouder - dan hoef je je beleid niet uit te leggen, want dat doet de wethouder wel voor je. Maar de wethouder heeft het ook niet gedaan, tot het moment dat er maatschappelijke weerstand ontstond - en toen was het te laat. De andere consequentie van het uit handen geven van de regie was dat Arjen Schamhart in een tv-uitzending namens Vrijstad Energie liet weten dat zij desnoods bereid waren om via de provincie de gemeente te dwingen om de zes reuzeturbines te plaatsen. Als er iéts is waarmee je Culemborgers tegen de haren in kunt strijken, dan is het wel zo'n dreigement. Als dhr. Reus de regie gehad had, dan zou hij dhr. Schamhart nooit zo'n ondemocratisch dreigement hebben laten uiten, want dat zou het einde van zijn wethouderschap geweest zijn. Volgens dhr. Reus verdienen de reuzewindmolens een tweede kans. Die gaan ze in ieder geval voorlopig niet krijgen, want de wond die deze blunder geslagen heeft, is diep. Waar de Culemborgse politiek beter naar kan kijken, is het voorbeeld van Landgraaf (in Limburg), waar de gemeente een zonnepanelenproject opgezet heeft dat de inwoners volledig ontzorgt. Dat project is een groot succes en zo'n succes hebben we in Culemborg ook hard nodig, want het gaat hier met het plaatsen van zonnepanelen veel te langzaam.

Als we de doelstelling van energieneutraliteit in 2040 willen halen, zullen we echt heel snel heel grote stappen moeten zetten en ik zie dat niet gebeuren als we het volledig overlaten aan de inwoners en de bedrijven - hier zal de overheid actief de kar moeten gaan trekken. In Landgraaf hebben ze van hun project een compleet draaiboek gemaakt, zodat andere gemeenten het wiel niet meer hoeven uit te vinden. En het mooie is, gezien vanuit het standpunt van oud-wethouder Reus, dat het Landgraafse project een idee was van GroenLinks, dezelfde partij waarvoor hij in het Culemborgs College zat. Dus waar wachten we nog op?

Martin van Raay, Culemborg