• Olga Ellerman in haar atelier op de Staalweg 9a in Culemborg.
• Olga Ellerman in haar atelier op de Staalweg 9a in Culemborg. Foto: Fleur van Eeuwijk

Een jaar na de verhuizing van Olga’s atelier

'Duurzaamheid is belangrijk'

Olga’s atelier is een gezellige en huiselijke plek waar mensen samenkomen om met elkaar mooie en duurzame dingen te maken. Het atelier bestaat bijna drieënhalf jaar. Precies een jaar geleden is eigenaresse Olga Ellerman (60) verhuisd naar een nieuw pand. Op de Staalweg in Culemborg voelt zij zich helemaal thuis en kan ze zich meer richten op duurzaamheid, bijstandsgerechtigden en vrijwilligers. “Ik zit nu in een pand wat veel makkelijker te bereiken is voor anderen. Daarbij ziet het er ook een stuk gezelliger uit.”

Voor Olga is creativiteit de rode draad in haar leven. Ze kan zich niets anders herinneren dan dat ze altijd wel bezig was om mooie dingen te maken. “Op mijn zestiende stond ik voor het eerst op een braderie in Culemborg waar ik met mijn zelfgemaakte sierraden en spullen stond. En dat is eigenlijk nooit meer weggegaan.” Daarnaast heeft Olga de opleiding leerbewerking gevolgd en heeft ze onder andere gewerkt bij de NS en Dienstwerk. Net voor de coronacrisis raakte Olga haar baan kwijt. “Ik wist niet wat ik moest gaan doen. Toch besloot ik al vrij snel om mijn creativiteit te gaan gebruiken.”

Het idee van een reizend wandkleed in Culemborg was al snel ontstaan. “Dit was echt een fantastisch project. Ik heb op zeventien plekken gezeten om aan dit wandkleed te werken. Van de Turkse Moskee tot het stadshuis.” Met meer dan 300 mensen heeft Olga in acht maanden tijd het wandkleed kunnen maken. “Vervolgens is het als cadeau aan de gemeente in Culemborg gegeven en werd het kleed onthult in de Raadszaal.” Olga was zo enthousiast over het wandkleed dat ze besloot om een atelier op te richten. “Dit was altijd al een droom van mij. Ik wilde een sociaal, creatief, duurzame en laagdrempelige werkplaats creëren.”

Olga’s atelier

Het atelier begon met het in opdracht maken van grote geborduurde wandkleden en daarnaast het maken van duurzame kussens. “Vanuit woonwinkels kreeg ik regelmatig stofstalen. Deze zouden anders namelijk worden weggegooid en ik kon er nog mooie kussens van maken. Ik vul de kussens met restmateriaal uit de meubelindustrie.” Al snel kreeg Olga steeds meer spullen binnen waardoor ze haar collectie kon uitbreiden. “Naast kussens konden we nu ook vlaggentjes, cadeauzakken, schorten en nog veel meer gaan maken.”

Op het moment dat Olga met haar atelier begon, wist ze dat ze ook met bijstandsgerechtigden en vrijwilligers wilde samenwerken. “Ik vind het belangrijk dat allerlei mensen elkaar kunnen ontmoeten en in een warme en prettige omgeving met elkaar kunnen werken. Ik vind het belangrijk dat mensen zich creatief en sociaal ontwikkelen.” Helaas gooide corona roet in het eten en heeft Olga twee jaar lang amper bijstandsgerechtigden en vrijwilligers in het atelier gehad.

Ik wilde altijd al een sociaal, creatief, duurzame en laagdrempelige werkplaats

Precies een jaar geleden is Olga naar een nieuw pand verhuisd. Voor haar biedt dit nieuwe pand meer mogelijkheden. “Het is fijn dat ik nu nog meer nadruk kan leggen op duurzaam werken. Dit komt omdat steeds meer mensen mij weten te vinden waardoor ik meer tweedehands spullen krijg. Nu maak ik bijvoorbeeld ook ovenwanten en pannenlappen.”

Bijstandsgerechtigden

Daarnaast kan Olga zich ook eindelijk weer op de bijstandsgerechtigden via Werkzaak Rivierenland richten. “Ik begeleid mensen die in de bijstand zitten via een activeringstraject. Dit houdt in dat ze via mij een stukje structuur leren. Denk aan op tijd komen, je aan de regels houden en leren omgaan met mensen. Ze beginnen vaak met een dagdeel wat langzaamaan wordt opgebouwd.” Olga bereidt hiermee de mensen voor op betaald werk. “Daarbij vind ik het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen. Ik vind het leuk om hen wat te leren maar andersom leer ik ook veel van hen.”

Toekomst

Olga overweegt om een stichting op te richten, voor onder andere meer continuïteit. "Nu doe ik dit nog allemaal zelf, dat maakt het kwetsbaar. Ook al ben ik erg trots op wat ik tot nu toe heb bereikt, mede dankzij de vrijwilligers en andere deelnemers, het kan altijd succesvoller."