• Frans baron van Verschuer.
• Frans baron van Verschuer. Foto: William Hoogteijling

Luisterend oor voor iedereen

mariënwaerdt • De 64-jarige eigenaar en beheerder van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt overleed op maandag 20 juni aan de gevolgen van een fatale val van een ladder, een dag eerder.

Uit de meer dan tweeduizend condoleances op de Facebookpagina van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt blijkt hoe geliefd Frans was. 'Een man met een groot hart voor de medemens. Zo geestdriftig en gepassioneerd.', 'Niet te bevatten dat deze krachtige man en aimabel mens niet meer onder ons is'. 

 'Onvoorstelbaar dat wij Frans niet meer op het landgoed tegenkomen.' 'Een man die voor iedereen een luisterend oor had'. 

“Een onbeschrijfelijk gemis voor Nathalie en de kinderen en de gehele familie Van Verschuer”, schrijven de leden van de Vereniging Vrienden van Mariënwaerdt op hun Facebookpagina. “Het is niet te bevatten dat we Frans nooit meer over zijn geliefde landgoed zullen zien lopen, niet meer zijn mooie anekdotes en verhalen van het landgoed zullen horen. Nooit meer met hem van gedachten kunnen wisselen over onze vereniging. Hij is altijd zeer betrokken geweest bij de  Vereniging Vrienden van Mariënwaerdt. We zullen zijn onvergetelijke optimisme en gedrevenheid missen.”

Frans en Nathalie van Verschuer waren een gouden koppel. Het echtpaar wilde meer met Mariënwaerdt dan alleen melk verkopen, fruit telen en akkerbouwproducten op de markt brengen. Ze zetten de poorten wijd open voor het publiek, gingen hun eigen biologische producten verkopen en accommodaties verhuren. In de jaren negentig startten ze met een landgoedfair, die jaarlijks tienduizenden bezoekers trok. Frans bleef gewoon zichzelf. Hij was benaderbaar voor iedereen en stak ook zelf de handen uit de mouwen. De Nederlandse televisiekijker kreeg een prachtig inkijkje in het leven van Frans en Nathalie door de serie die omroep Max over het echtpaar maakte. 

Waardige drager

Vriend Gert Jan Louis de Kruijff is trots op Frans.  "Trots op wie je was, waar je voor stond en wat je hebt bereikt. Wat júllie hebben bereikt. Je hebt iets neergezet wat stáát. Wat blijvend is als fundament. Je was een waardige drager van het erfgoed. Anderen kunnen en mogen hier weer op verder bouwen."