Mede-oprichter bridgeclub Alert Henk Runia overleden

CULEMBORG •  Henk Runia, mede-oprichter van bridgevereniging Alert, is op 23 juni op 91-jarige leeftijd overleden.  "Henk en een tweede Culemborger, Frank Spelbos, namen in 1997 het initiatief om een rookvrije bridgevereniging op te richten. "Hierbij waren de taken van Henk in hoofdzaak gericht op de ledenwerving en het vinden van een geschikte clubaccommodatie", schrijft het bestuur in een in memoriam. "Frank nam alle commerciële en technische zaken van de vereniging in wording voor zijn rekening. Mede dank zij de organisatorische en bestuurlijke vaardigheden van Henk, vermoedelijk onder meer opgedaan tijdens zijn langjarige directeurschap van een basisschool te Culemborg, werden de inspanningen van hem en Frank afgerond met de notariële oprichtingsakte op 1 april 1998."

Op 2 september 1998 werd gestart met 45 leden. In de loop der jaren liep het aantal leden, mede door de goede huisvesting vanaf 2003 in het gebouw 'De Salaamander"en door de aangeboden bridgecursussen aan de leden, op tot ver boven de honderd (100) in 2010. Bij het eerste lustrum trad Henk terug als voorzitter maar wel bleef hij, tot het genoegen van alle leden, nog enkele jaren vicevoorzitter. Henk vormde met zijn vrouw Annie gedurende vele jaren een geducht bridgepaar waar men als tegenspelers veel respect voor had. Tegelijkertijd was het heel plezierig met hen ‘de strijd’ aan te binden aangezien bij beiden voorkomendheid en vriendelijkheid altijd hoog in het vaandel stonden. Na het overlijden van de door Henk zo geliefde vrouw, is het bridgeleven bij Henk op een steeds lager pitje gekomen totdat hij moest besluiten helemaal te stoppen. "Een groot verlies voor de leden van Alert die hem als spelend lid hebben meegemaakt", zo schrijft het bestuur. "Het zij echter zo...."

Runia is op 29 juni in kleine familiekring uitgeleide gedaan en begraven te Beusichem bij zijn vrouw "Zoals genoemd op de overlijdenskaart, is hij daar herenigd met zijn innig geliefde Annie."


Jakobsen wint zijn eerste Touretappe

NYBORG/HEUKELUM • QuickStap-renner Fabio Jakobsen heeft in het Deense Nyborg op magistrale wijze de tweede etappe van de Tour de France 2022 op zijn naam geschreven. In de spint versloeg hij grote sprintkanonnen als Wout van Aert, Mads Pedersen en Peter Sagan. "Hier heb ik 15 jaar van gedroomd”, zei de 25-jarige wielerprof uit Heukelum. Op zondag lagen er weer kansen voor Jakobsen. Maar een paar honderd meter voor de finish in Sønderborg moest hij vol in de remmen. De sprint werd gewonnen door Dylan Groenewegen. Voor Jakobsen was het zaterdag alweer zijn tiende zege van het seizoen. Hij won etappes in de Ronde van Valencia (2x), de Ronde van de Algarve (2x), de Ronde van Hongarije (2x), de Ronde van België en Parijs-Nice, terwijl hij ook in de koersen Kuurne-Brussel-Kuurne en de Elfstedenronde als eerste over de streep kwam. Hij maakt dit jaar zijn debuut in de Tour de France.