Tim de Kroon van GroenLinks
Tim de Kroon van GroenLinks Foto: GroenLinks Culemborg

Hulp voor jongeren bij oplossen schulden

CULEMBORG • Het college heeft ingestemd met de Pilot Perspectief Traject Jongvolwassenen. Met dit besluit geeft het college gehoor aan een motie van de gemeenteraad in november 2021 om een Jongerenfonds op te zetten in Culemborg. 

Deze pilot is voor jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar met problematische schulden. Zij hebben regelmatig onvoldoende geld om hun schulden af te lossen. Dit komt vaak omdat ze nog een (voltijd) opleiding volgen of moet volgen. Het kan ook zijn dat de jongvolwassene door andere omstandigheden te weinig geld heeft om af te lossen. Schulden leiden vaak tot problemen in andere levensdomeinen. Schuldhulpverlening kan deze groep vaak niet goed helpen.

In de pilot krijgt de jongvolwassene hulp bij het oplossen van de schulden én hulp om goed te (blijven) werken aan toekomstperspectief. Er is zowel hulp vanuit schuldhulpverlening als hulp in de vorm van een persoonlijke coach.

Motie GroenLinks

De motie werd vorig jaar ingediend door GroenLinks. Fractievoorzitter Tim de Kroon: “In de gemeente Utrecht zag ik drie jaar terug al dat ze een aanpak gingen uitproberen om beginnende en problematische schulden aan te pakken onder jongvolwassenen; het Jongerenfonds. De resultaten hiervan waren zeer positief. Veel jongeren kregen door gerichte begeleiding weer toekomstperspectief en grip op hun leven. Die ene studie of die stage kon opgepakt worden zonder grote financiële zorgen. Toen ik dat hoorde wilde ik dat ook voor jongeren in Culemborg.”

Informatie

De pilot gaat na de zomer van start. Jongvolwassenen die interesse hebben kunnen zich melden bij Francis Nijhof, jongerenwerker bij ElkWelzijn.