• De huidige spoorzone.
• De huidige spoorzone. Foto: Martin Smaling

Een droomwijk of een Floriadefuik?

CULEMBORG • Dat bleek donderdag weer eens tijdens de bespreking van de concept-structuurvisie, waarin de uitgangspunten zijn geformuleerd voor het gebied. 

Met name VVD en ChristenUnie houden grote twijfels over de haalbaarheid van het grootschalige woonproject bij de Stationsomgeving. “De stijging van de grondstofprijzen en de rentontwikkelingen vormen risico’s waarbij de VVD vreest dat we in een Floriadefuik zwemmen”, analyseerde raadslid Roger van Asselt. 

Het klinkt allemaal heel mooi, vindt Van Asselt. Maar zo vervolgde hij zijn kritische betoog: “Er is geen weg meer terug en ondanks steun van provincie en Rijk zullen we als de risico’s uitkomen moeten bijlappen. Dan is er geen geld voor nieuwe schoolgebouwen, leuke dingen voor de fietser, cultuur, sport en klimaatmaatregelen.”

Lokale vraag

In de toekomstige wijk bouwt Culemborg grotendeels voor Utrechters. “We kijken niet in eerste instantie naar de lokale vraag in Culemborg en creëren beperkte doorstroom.” Met een ongekend lage parkeernorm van 0,8 auto per huishouden en parkeren op afstand wil het college volgens Van Asslet een bepaalde doelgroep aantrekken die niet matcht met de lokale vraag. “We denken niet dat met deze wijk de zo nodige doorstroming op gang komt, senioren willen in hun eigen wijk blijven, met voorzieningen en auto nabij. De helft van de woningen zal voor vrijwel elke Culemborger onbetaalbaar zijn omdat anders de businesscase niet rondkomt.” 

Ook Kees van der Zaag (ChristenUnie) vindt de financiële onderbouwing van het plan nog steeds een tikkeltje boterzacht, alhoewel hij erkent dat er sinds vorige versies van de plannen veel slagen zijn gemaakt. "Maar het is onvoldoende om hier onze handen voor in het vuur te steken." Van der Zaag blijft aanhikken tegen de hoogte en het toekomstige silhouet. Bovendien hecht hij niet zo zeer aan het gepresenteerde aantal van 2000 woningen. De ChristenUnie ziet liever dat er nu eerste gebouwd wordt op Voorkoop. 

Financiële zekerheid

GroenLinks ziet het allemaal veel zonniger in en blijft onverminderd enthousiast over het plan. "Fijn dat de waarde van de plannen wordt gezien door het rijk en nu voor de tweede keer wordt omgezet in een financiële bijdrage", zei Tessa van Boesschoten namens haar partij. "Dit geeft mogelijkheden om dit gebied echt goed te kunnen ontwikkelen en zorgt dat de raad de gevraagde financiële zekerheid krijgt. Maar ontwikkelen zonder enige vorm van onzekerheid zit er volgens ons niet in."
Ook Willijan Walhout (Culemborg van Nu) is optimistisch over het welslagen van het plan: "We zien een heldere structuurvisie die genoeg ruimte laat voor verandering. Die rekening houdt met tegenslagen en andere onverwachte invalshoeken. We voelen aan alles dat dit project erg groot is voor de Culemborgse maat. De drang naar succes is groot en de lichten lijken allemaal op groen te staan. Wij hebben groot geloof dat dit moet en gaat slagen. Een wijk waar iedereen trots op zal zijn. Nu moeten we het doen: de sprong wagen en doorzetten."

Dagmar Kusters (D66) is eveneens tevreden. Er wordt immers een wijk gebouwd die voldoet aan belangrijke uitgangspunten: groen, energieneutraal en klimaatadaptief. Belangrijk voor D66 is ook dat de wijk wordt gebouwd binnen de stadsgrenzen 'zodat ons buitengebied groen blijft.' "Voor D66 is het zo dat we niet snel genoeg aan de slag kunnen gaan om hier voor iedereen te bouwen."

Tweede ecowijk

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt er in de stationsomgeving straks een tweede ecowijk (naast Lanxmeer, red.). "Een plek waar mens en dier maar wat graag willen wonen, met aandacht voor voor circulariteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie", aldus Myra van der Velde. De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat gebouwen worden voorzien van een materialenpaspoort, zodat hergebruik makkelijker wordt bij sloop of verbouwing. Daarnaast pleit de partij voor een puntensysteem voor natuurinclusief bouwen. "Houtbouw is de enige toekomstbestendige manier van bouwen", vindt Van der Velde. Het college is het daar grotendeels mee eens.

Supervisor

Marco van Zandwijk (CDA) had tijdens de behandeling nog wel wat vragen over het participatietraject. En: Voldoen de uitgangspunten eigenlijk wel aan de woonbehoeften van de Culemborgers? Ook moeten de kwaliteit in het vervolg goed worden geborgd, volgens het CDA. Van Zandwijk pleitte daarom voor een supervisor en een kwaliteitsteam die tijdens realisering van de deelplannen die uitgangspunten van het plan bewaakt.

Dick Aanen