• Dik de Voogd zag het einde van Denk en Zet aankomen: "Veel mensen damden niet meer van harte."
• Dik de Voogd zag het einde van Denk en Zet aankomen: "Veel mensen damden niet meer van harte." Foto: stock

Denk en Zet bestaat nog maar heel even

culemborg • Damvereniging Denk en Zet houdt op te bestaan, officieel over negen dagen. Dat betekent dat Culemborg na 86 jaar geen denksportvereniging meer heeft. Straks zijn er geen clubavonden meer in basisschool Blink en in het Rodekruisgebouw. Een gebrek aan (bestuurs)leden doet de op 26 oktober 1936 opgerichte vereniging de das om. Desondanks gloort er hoop aan de denksporthorizon.

Dik de Voogd uit Houten was tussen 2004 en 2007 jeugdleider. Daarna ging hij er een aantal jaren tussenuit, maar De Voogd pakte onlangs de damdraad weer op. Hij is onder meer teamleider van het KNDB-tiental. Ook maakt hij deel uit van het bestuur van Denk en Zet. "Maar ik speel daar geen actieve rol in", benadrukt hij. 

Niet meer van harte

Dik de Voogd zag het einde van Denk en Zet aankomen. "Veel mensen damden niet meer van harte", zegt hij. "Toch was de opkomst op de clubavonden redelijk stabiel." De club had wel al maatregelen genomen om die clubavonden wat gezelliger te maken. "Met de jeugd om half zeven en de oudere spelers vanaf zeven uur, zodat je een beetje overloop hebt en bijvoorbeeld kids tegen hun ouders konden spelen. Die interactie was nodig, want er kwamen nog maar vier of vijf mensen."
De nieuwe opzet mocht niet baten. Belangrijkste reden van het opheffen van de club is echter een chronisch gebrek aan bestuursleden en problemen binnen het eerste team van de damclub. "We speelden in de hoogste klasse, maar een aantal spelers wilde niet vast spelen", aldus De Voogd. "Dat is geen goede basis, want dan heb je er telkens één of twee te weinig. Daarom hebben we op een gegeven moment de knoop doorgehakt."

Dezelfde tegenstander

Dik de Voogd vindt het wel jammer dat zijn club wordt opgeheven. Twee derde van de leden, een ruime meerderheid dus, was echter vóór stoppen. "Dit is toch de beste beslissing, anders blijf je er ook steeds tegenaan hikken en speel je vaak tegen dezelfde tegenstander", zegt hij. Volgens hem gaat een aantal spelers, inclusief hijzelf, nu naar een andere club. En zo komt er een roemloos einde aan een damclub die verschillende generaties al bijna negen decennia damplezier bood. 

Wereldkampioenen

Nou ja, écht roemloos gaat de damvereniging nou ook weer niet ten onder. Denk en Zet bracht door de jaren heen immers diverse (jeugd)wereldkampioenen voort. "Denk en Zet was een grote club, die veel veel getalenteerde dammers heeft opgeleid", aldus De Voogd. "En ons eerste team is drie keer landskampioen geweest."

Digitale dingen

Jeugdleider Dik de Voogd heeft wel een vermoeden waarom de animo voor dammen onder de jeugd wat minder is geworden. "Ze worden sneller lastig gevallen door de digitale dingen om ze heen", zegt hij. "Ik denk dat dát deels de oorzaak is. En je hebt ook leden die ergens anders studeren en alleen voor de clubavonden komen. In de goede tijd hadden we er vijftig tot tachtig, maar de afgelopen jaren is het aantal leden veel minder geworden."
De Voogd heeft ook nog wat positief nieuws te melden. "Een aantal spelers vanuit het eerste team vindt het spel nog steeds leuk. Zo wil denksportcoach Robert-Jan van den Akker de jeugdclub wel voortzetten als denksportvereniging. Niet alleen om te dammen, maar bijvoorbeeld ook voor schakers, want een schaakvereniging is er in Culemborg ook niet meer."

Naar DIOS

En wat Dik de Voogd zélf gaat doen, nu Denk en Zet wordt opgeheven? "Ik ben nog bezig iemand privétraining te geven en ik ga met vrienden, die ook wat minder verplichtingen, naar een andere damvereniging: DIOS in Eibergen."
Vanuit je woonplaats Houten telkens hélemaal naar Eibergen in de Achterhoek? Dan moet je dammen toch wel héél erg leuk vinden. "Klopt, maar de wedstrijden zijn vaak elders in het land, dus dan valt het wel mee."

Rob Zantinge