regio • Door de coronacrisis en lockdowns nam het aantal banen in Gelderland in 2020 af. In 2021 veerde de economie op en herstelde de arbeidsmarkt. Het aantal banen nam weer toe tot meer dan vóór corona.

Vooral in de uitzendbranche en de horeca groeit de werkgelegenheid. Volgens de laatste prognoses van UWV groeit het aantal banen ook in 2022 en 2023 verder, maar in steeds mindere mate. Die verdere groei is bovendien zeer onzeker door tekorten op allerlei vlakken: van tekorten aan personeel tot tekorten aan grondstoffen, halffabricaten en computerchips. Bovendien valt niet te voorspellen wat de gevolgen zijn van de oorlog in Oekraïne op de economie en arbeidsmarkt. “In Gelderland zijn meer banen dan vóór corona, maar verdere groei is ongewis,” zegt Jörgen Zegel, arbeidsmarkadviseur bij UWV. De prognoses zijn gemaakt voor Nederland en alle 35 arbeidsmarktregio’s. Voor Gelderland gaat het dan om de volgende regio’s: Achterhoek, FoodValley, Midden-Gelderland, Rijk van Nijmegen, Rivierenland en Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. “Tekorten aan personeel, grondstoffen, halffabricaten en computerchips zijn aspecten die de economie en banengroei remmen. Daarnaast zijn de steunpakketten om werkgelegenheid te behouden bij werkgevers die zijn getroffen door de lockdowns, gestopt en is er een nieuwe situatie sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Gevolgen hiervan zijn nog niet te overzien en maken verdere banengroei, vooral in 2023, zeer onzeker. Het snelle economisch herstel maakt plaats voor nieuwe onzekerheden.”

Vooruitzichten 

Dit jaar zal er nog niet veel veranderen op de arbeidsmarkt. De vooruitzichten voor de economie en de arbeidsmarkt zijn op korte termijn gunstig. De prognoses gaan uit van banengroei in alle Gelderse regio's. Tussen 2021 en 2023 groeit de werkgelegenheid het sterkst in de uitzendbranche (+10%) en horeca (+6,6%). Niet in alle sectoren groeit de werkgelegenheid. In sectoren als industrie en detailhandel neemt het aantal banen van werknemers af tussen 2021 en 2023. Verdergaande automatisering en digitalisering zorgen ervoor dat minder werknemers nodig zijn voor de groeiende productie. Vooral in de detailhandel blijft de werkgelegenheid achter bij de productie die steeds meer via online verkopen wordt gerealiseerd. Ook zien we de eerste effecten van de onzekerheid over de economie. Zo is de industrie conjunctuurgevoelig en afhankelijk van internationale ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne. Door de oorlog raken internationale ketens van productie en transport verstoord en zijn er grondstoftekorten.