(vervolg van de voorpagina)

culemborg • Er zijn circa honderd reacties ontvangen op het concept-bestuursakkoord van de nieuwe coalitie van Culemborg van Nu, GroenLinks en D66. De definitieve versie werd vorige week gepresenteerd. 

In het aangepaste akkoord zijn onderwerpen toegevoegd over hergebruik van bouwmaterialen, betrekken van huidige en zo mogelijk toekomstige bewoners bij ontwikkelingen in een wijk, tegengaan van zwerfafval, behoud van De Gelderlandfabriek, minder maaien en meer biodiversiteit en aandacht voor ouderen, vrijwilligers(organisaties) en mantelzorgers in Culemborg..

Verduurzaming

Volgens de drie partijen zullen meer politieke partijen zich herkennen in het definitieve bestuursakkoord over een aantal punten dat is opgenomen. Zoals het nadrukkelijk betrekken van kinderopvangorganisaties bij vernieuwing onderwijsgebouwen, het ontmoedigen van gif en bestrijdingsmiddelen door bedrijven en bewoners, het opnemen van de toekomstvisie Redichemse Waard in de gemeentelijke omgevingsvisie en benoemen van concrete innovaties als waterstof en een clean energy hub.”

Positief

Van der Waal, De Kroon en Kusters zijn positief verrast over de waardevolle inbreng. "Het was ontzettend leuk om zowel op platform.culemborg.nl, via de mail en tijdens de open inloop in het stadhuis, te weten wat mensen bezighoudt en welke onderwerpen mensen belangrijk vinden. Natuurlijk bereiken we op deze manier niet iedereen, en blijft dat iets waar we aan werken de komende jaren. Door op nog vele manieren in contact te zijn met mensen in de stad. Dit voelt als een goed en gemeenschappelijk begin.”
Nieuw is het benoemen van tien prioriteiten in het akkoord, zodat helder is wat als eerste opgepakt of verder gebracht wordt.

Dan gaat het bijvoorbeeld om betaalbare, natuurinclusieve en vernieuwende woningbouw in de stationsomgeving, het voorkomen van zware en complexe zorg, vergroenen en verduurzamen van schoolpleinen en onderwijsgebouwen, realisatie van de fietsstraat tussen de wijk Parijsch en de binnenstad, een uitvoeringsagenda voor verduurzaming met inwonersbetrokkenheid en het toegankelijk maken van sport en cultuur voor iedereen.

Raadsdebat

Het bestuursakkoord wordt op donderdagavond 9 juni besproken in de raad. Hierna worden de kandidaat-wethouders Monica Wichgers (CvN), Mischa Peters (GL) en Daphne Bijvoet (D66) voorgedragen voor benoeming om uitvoering te gaan geven aan het akkoord.