culemborg • Amper twee maanden geleden kwam nog een volle container aan in Tanzania. Medewerkers van de stichting knapten ingezamelde gereedschappen, machines en fietsen op voor bij elkaar 9 projecten in Tanzania en Uganda.

Een technische school in de regio Ruvuma, Tanzania, had een tekort aan computers en gereedschappen. Er was geen geld voor vervanging. Hierdoor kwamen de praktijklessen en het computeronderwijs in gevaar. Ruvuma is een van de meest armoedige streken van Zuid-Tanzania. Het gebied bestaat voor een groot deel uit droog oppervlak, het is moeilijk om hier middelen van bestaan te vinden. 

Betuwe Wereldwijd stuurde computers en gespecialiseerde gereedschapsets voor leerlingen die de opleiding tot automonteur, loodgieter of elektricien volgen en schoffels, harken e.d. voor de landbouwopleiding. De opleidingen worden voortgezet en het is ook mogelijk om studenten voor het volgende leerjaar aan te nemen. In de stad Mbeya, in Zuidwest-Tanzania, staat een vakschool voor jongeren met een beperking. Met schoenmakersgereedschappen en -machines die in Nederland zijn ingezameld, kan de school schoenmakersopleidingen starten. 

Een enorme machine voor het herstellen en maken van (orthopedisch) schoeisel ging mee in de container. Betuwe Wereldwijd werkte voor dit project samen met Werkplaats voor de Wereld, die het project financierde. 

Community Support Mission is actief in het district Karagwe in Noordwest-Tanzania waar veel gezinnen zijn met een alleenstaande moeder aan het hoofd. De vrouwen hebben ontzettend veel moeite om rond te komen met een inkomen van minder dan een dollar per dag. Community Support Mission geeft jonge mensen uit huishoudens met een laag inkomen de gelegenheid om een vak te leren. De organisatie begint met de ontvangen gereedschappen en machines een kleermaker/schoenmaker-project voor alleenstaande en jonge moeders. 

Vereniging Green Global Promotion Organization kan in een arme, slecht ontwikkelde regio in Noord-Tanzania trainingen timmeren en kleermaken voor kwetsbare jongeren op gaan zetten. Het brillenproject van een Nederlandse opticien voor Stichting Matamba heeft een nieuwe voorraad gedoneerde monturen, (zonne)brillen en slijp- en meetapparatuur ontvangen. De opticien heeft de eerste brillen al verstrekt. Hij stuurde vanuit het dorp Matamba in Tanzania een verrassende foto van een groep kinderen met albinisme. Met hun nieuwe zonnebrillen zijn de kinderen goed beschermd tegen de felle zonnestralen in de buurt van de evenaar.
De nieuwe container voor Uganda wacht in de haven van Rotterdam op transport. In de container zit een nog uitstekend echoapparaat dat ook zeker goed gebruikt gaat worden. Het is geschonken door een Nederlandse verloskundige. De Ugandese organisatie CEFARH heeft een gezondheidscentrum waar ze vrouwenzorg verleent. CEFARH verzorgt daarnaast mobiele screening op baarmoederhalskanker in afgelegen dorpen in Noord-Uganda. Het echoapparaat zal intensief ingezet worden. Daarnaast stuurt Betuwe Wereldwijd naaimachines en gereedschappen naar CEFARH. Daarmee worden trainingen in kleding maken, timmeren en onderhoud motorfietsen opgezet. De container is verder gevuld met goederen voor nog vier projecten in Uganda en een project van zusterorganisatie Tools to Work. Meer informatie via www.betuwewereldwijd.nl.