CULEMBORG • Nederlandse gemeenten piekeren zich suf over het toenemende probleem van periodes met droogte, hitte en plensbuien. In de wijk EVA-Lanxmeer zijn 25 jaar geleden al maatregelen genomen die nu als klimaatadaptief worden gezien.

Met name het integrale waterconcept, het duurzame energieconcept, de grote aandacht voor behoud van kwaliteit van het bestaande landschap èn participatie van (toekomstige) bewoners zijn zeer actueel. Deze thema’s zijn tegenwoordig onderdeel van de Nationale Omgevingsvisie.
Tijdens de ontwerpfase is (al) ]heel goed nagedacht over de infrastructuur, voor een integraal waterconcept met zoveel mogelijk opvang van regenwater en gescheiden systemen voor afvoer van grijs en zwart afvalwater. Schoon regenwater moet niet worden afgevoerd naar het riool, maar opgevangen worden in meerdere vijvers in de wijk. De neerslag op straat wordt naar wadi's geleid. 

Ook is er een grote retentievijver naast het waterbedrijf aangelegd en een oude meander van de rivier de Lek is weer in ere hersteld. In het ontwerp is veelvuldig gebruikgemaakt van de bestaande groene ruimte en er is weinig bestrating. Hierdoor krijgt regenwater alle ruimte om in de bodem te infiltreren. Grijs huishoudelijk afvalwater, afkomstig uit keuken, douche of wasmachine, wordt gescheiden afgevoerd naar vier helofytenvelden aan de randen van de wijk. Na bezinking van he water in een put wordt het naar rietbedden geleid. Daar infiltreert het langzaam in de bodem. Het schone water wordt, indien nodig, afgevoerd naar oppervlaktewater in de naastliggende polder. Bovendien kon er in de nabijheid van het waterwingebied gebouwd worden, omdat de architecten kozen voor lichte houtconstructies. Bovendien is er in het gebied niet geheid. 

Energieconcept

Marleen: "Het energieconcept gaat uit van ‘Beperken van gebruik door ontwerpen op de zon, uitstekende isolatie van woningen, Solar panels op alle daken voor warm water, PV cellen voor elektriciteit, lage wand- en vloerverwarming in de woningen. Het betekent dat de energiekosten per huishouden in Lanxmeer zeer laag zijn, Gezien de actuele problemen belangrijk om aandacht aan te schenken."