• De leden van volksdansgroep Oriënt.
• De leden van volksdansgroep Oriënt. Foto: aangeleverd

culemborg • De Culemborgse volksdansgroep Oriënt houdt op zaterdag 18 juni een jubileumdag in de Gelderlandfabriek.

De middag staat tussen 14:00 en 16;30 uur in het teken van de traditionele Schotse dans: de Cèilidh. De caller Carieke gaat iedereen in de zaal leren hoe deze dans uitgevoerd moet worden, om er vervolgens een groot dansfeest van te maken. De dans wordt muzikaal begeleid door de Schots/Ierse muziek van Maggies Wedding. 

's Avonds van 20:00 tot 22:00 uur is er een voorstelling van Internationaal Dansensemble Paloina. Het ensemble bestaat uit ongeveer 40 jonge dansers en een sterk bezet orkest. Sinds de oprichting in 1972 reist het gezelschap door Nederland en over de hele wereld om de veelzijdigheid van traditionele, folkloristische dans en muziek te verspreiden.
Kaarten voor Maggies Wedding kosten 10 euro, voor de voorstelling van Paloine 15 euro. Een passe-partout kost 22,50 euro. Ze zijn te bestellen via jubileum@volksdans-culemborg.nl.. Meer informatie via www.volksdans-culemborg.nl.

Tentoonstelling 

Rond de jubileumviering in de Gelderlandfabriek is er een tentoonstelling ingericht op het vrij toegankelijke overdekte Pleintje. De tentoonstelling staat in het teken van 50 jaar folkloredansen in Culemborg en is te bezichtigen van zaterdg 18 juni tot en met dinsdag 21 juni, tijdens openingstijdens van de Gelderlandfabriek. 

Vanaf de oprichting is de dansgroep betrokken geweest bij de Culemborgse gemeenschap door optredens op braderieën, Koninginnedagvieringen, in de verzorgingshuizen en de scholen. Vaak is er ook samengewerkt met de gemeente in bijvoorbeeld de organisatie van Culemborg Bijvoorbeeld, Dance City en Culemborg 700. De band met zustergemeente Hoogstraaten (België) is aangehaald en resulteerde in diverse uitwisselingen over en weer. "Verder hebben we Culemborg op de kaart gezet in binnen- en buitenland tijdens onze talrijke deelnames aan (verre) festivals in Nederland en van Frankrijk tot China, Korea, Syrië en Amerika."


q