Drie zilveren en één gouden award voor de instructeurs van Yashindo uit Culemborg. V.l.n.r.: Stefan, Jiewan, Sigwin en Pierre.
Drie zilveren en één gouden award voor de instructeurs van Yashindo uit Culemborg. V.l.n.r.: Stefan, Jiewan, Sigwin en Pierre. Foto: Arno voor de Poorte

Vier awards voor Yashindo

culemborg • De instructeurs die een zilveren award voor instructor of the year van The International Martial Arts Hall of Fame mochten ontvangen zijn: Stefan van Gestel, Sigwin Schlotter en Jiewan Sewdoelaré. Een gouden award was er voor oprichter van Yashindo en Silla Gum Do-instructeur Pierre van Bentum. 

Stefan, één van de twee hoofdinstructeurs bij Hapkido en Kyusho Jitsu, vertelt dat je een zilveren award uitgereikt krijgt voor je verdiensten in het algemeen voor de sport en de inzet voor de internationale Hapkido Community. Pierre vult aan dat hij zijn gouden award heeft te danken aan het feit dat hij de oprichter is van Yashindo in Culemborg en omdat hij veel veel georganiseerd heeft in zijn zevenendertigjarige staat van dienst. "Ik ben zelfs tweede man van de bond, de hoofdorganisator."

Eer en erkenning

De liefhebbers van zelfverdedigingssporten zijn het over één ding eens. Ze vinden het alle vier een eer dat ze de award hebben ontvangen. Stefan voelt ook sterk de erkenning van zijn inzet voor de Hapkido-sport. "Een ander draagt je voor. Het is dus een prijs van een vakjury. Vergelijk het maar met de Edison voor muziek." De inzet betreft wedstrijden, trainingen en stages plus de bereidheid om kennis door te geven aan andere studenten. Sigwin had het 'nooit verwacht'. "Wij wilden Pierre opgeven, maar hij was al voorgedragen, dus nooit gerekend op mijn eigen nominatie." Jiewan ervaart de award als een 'mooie eer'. "Toch een erkenning van mijn kwaliteiten en kunde. Ik vind Hapkido ook een mooie sport die verdedigend wordt ingezet." De oprichter, Pierre van Bentum, had in het begin geen idee waarom hij voor de gouden award genomineerd was. "Mijn zoon zei tegen mij: 'Eindelijk de waardering die je verdient.' Alles wat ik heb opgericht, bestaat en draait nog steeds." Pierre is houder van de zesde dan. Stefan is 18 jaar, Sigwin 28 jaar en Jiewan 25 jaar actief in zelfverdedigingssporten. Pierre meldt dat deze drie zich nooit op de voorgrond zetten. "Ze zijn altijd onbaatzuchtig geweest." Het laatste weekend van mei heeft het kwartet awardwinnaars een seminar gehad van het IHC, het International Hapkido Center. "Begin juli 2022 gaan ze nog een keer naar Ostenburg. Dan kunnen Stefan, Sigwin en Jiewan een nominatie verdienen voor International Hapkido Instructor," aldus Pierre.

Groter

De gouden award van de oprichter van Yashindo is groter dan de zilveren. Er hoort ook een gouden pin bij, terwijl de andere drie winnaars een zilveren hebben gekregen. "Hierna is er nog één categorie legt Pierre uit: de platina award. Die is slechts bereikbaar voor degenen die al vijftig jaar in de wereld van de zelfverdediging rondlopen." In 2016 was medeoprichter en vriend van Van Bentum, Edvard van de Bilt, genomineerd voor een award. "Hij zag er het nut eerst niet van in. Hij is daarna vrij snel overleden. Op zijn grafkist stond de award. Die had dus toch heel veel waarde voor hem." Stefan zegt dat de prijs vooral onderstreept waarom ze met de school bezig zijn. "We willen deze kennis en kunde doorgeven aan de volgende generatie. Die het op haar beurt ook weer doorgeeft aan haar opvolgers." Het volgende dat de heren willen bereiken is groei. Stefan zegt daarover de de school voor hem op 1 blijft staan. "Een betere organisatie neerzetten en groei in ons ledental. Ik merk wel dat ik door het winnen van deze award hier nog meer enthousiasme voor voel." Sigwins ambitie is zijn kennis over te dragen op zijn leerlingen. "Ik zou het graag zien dat ze mij in de toekomst overtreffen." Ook Pierre vindt overdracht van kennis belangrijk. "Ik heb er ook voor gezorgd dat er fris bloed in de school komt. Ik ga zeker de ontwikkelingen volgen en ik blijf de zwaardlessen voorlopig doen. Misschien krijg ik ooit wel die nominatie voor een platina award. Als ik rond de 75 jaar ben." Jiewans volgende doel is het behalen van de vierde dan. "Als ik groei is dat goed voor de ontwikkeling van mijn leerlingen. En ik heb de ambitie om mijn eigen stijl te blijven perfectioneren. Belangstellenden mogen een paar keer kosteloos mee komen trainen."

Pas na het behalen van de zwarte band gaat de reis echt goed beginnen.