Afbeelding
Foto: G.C.ROS

culemborg • Afgelopen zaterdag organiseerde de Historische Automobiel Club Cuylenborgh (HACC) voor de dertigste maal de Oldtimerdag in Culemborg.

Dit evenement is al enkele jaren verdwenen uit de binnenstad van Culemborg, omdat er steeds minder ruimte in de stad is voor auto’s. Vanaf het moment dat de verhuizing naar de Costerweg besloten werd, was al het plan van de HACC om op de Markt terug te blijven komen.
Door corona was dat enkele jaren onmogelijk, maar dat is dit jaar goed gemaakt met een startpodium op de Markt, vanwaar de auto’s de toer door de regio gestart zijn.

Oldtimershow

In de ochtend verzamelden de deelnemers met hun klassiekers op het terrein bij de Costerweg om koffie te drinken en elkaars voertuig te bewonderen. Behalve vanwege de deelnemers aan de rit was het op deze oldtimershow ook gezellig druk door de vele bezoekers die kwamen kijken. Het terrein aan de Costerweg was voor de gelegenheid aangekleed met een gezellig terras.

Routeboekje en lunchpakket

Vanaf 12.00 uur vertrokken de berijders met hun oldtimers, bewapend met routeboekje en lunchpakket, naar de Markt. Daar hadden de Culemborgse autobedrijven een plein ingericht als showroom. De oldtimers vertrokken er vanaf een startpodium. Op het podium werd aan de eerste auto met racevlaggen het startsein gegeven door de huidige HACC-voorzitter en burgemeester Gerdo van Grootheest. Die eerste auto was de precies zestig jaar oude Volvo PV 544 C van voormalig HACC-voorzitter Theo Jägers, met vier mensen aan boord.
Aan de oldtimerrit deden enkele prijswinnende auto's mee, zoals een vooroorlogse Lagonda (tweede foto) en en Volkswagen Karmann Ghia uit 1964. Deze laatste maakte slechts een kort ritje, want na enkele kilometers kon de bestuurder - vanwege een mankement aan het gaspedaal - de route niet vervolgen. De ANWB moest er aan te pas komen. Volgens de Liendense eigenaren van de Volkswagen wordt hun auto nog déze week ingezet bij een trouwerij, dus het is te hopen dat 't gaspedaal dan weer probleemloos kan worden ingedrukt. Een andere bijzondere auto die deelnam was een Hotchkiss Anjou (foto rechtsonder) uit 1951 met 80 PK onder de motorkap. Wapenfabrikant Hotchkiss was één van de eerste Franse autoconstructeurs en werd in 1867 opgericht door de Amerikaanse emigrant Benjamin Berkeley Hotchkiss.
De deelnemers aan de dertigste Oldtimerrit van de HACC ontvingen als altijd het felbegeerde schildje.

Foto's: Martin Smaling en Christel Ros (foto linksboven)