regio • Het gaat met middelbare scholieren minder goed dan voor de coronacrisis. Tweede- en vierdeklassers voelden zich in 2021 minder vaak gelukkig dan vóór de coronaperiode in 2019.

Dit zijn uitkomsten van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd die GGD Gelderland-Zuid in 2021 op alle middelbare scholen uitvoerde. In 2019 gaf 85% van de leerlingen aan (zeer) gelukkig te zijn. In het najaar van 2021 is het geluksgevoel gedaald naar 79%. 

Meest vervelend

Tijdens de coronaperiode geeft slechts leerlingen 51% van de leerlingen aan zich gelukkig gevoeld te hebben. Het meest vervelend vonden jongeren dingen die te maken hebben met sociaal contact of activiteiten. Zoals minder met vrienden afspreken, verveling en minder naar sport. Het fijnst vonden de jongeren dat ze konden uitslapen. Daarnaast noemen ze dat ze meer rust en tijd hadden voor zichzelf en/of dat ze thuis meer tijd hadden voor elkaar.
Jeugdverpleegkundige Ilse van Wijk van GGD Gelderland-Zuid: "Uit het onderzoek blijkt dat de coronaperiode voor de meeste jongeren ingrijpend is geweest. Dat herken ik. Gelukkig blijkt uit dit onderzoek ook dat de meeste jongeren voldoende veerkracht hebben (79%). Ze herstellen zich na een moeilijke periode. En meer dan de helft van de jongeren geeft aan vertrouwen te hebben in de toekomst. Voor de meeste jongeren gaan de negatieve gevolgen van de coronacrisis dus gelukkig vanzelf voorbij. Steun en aandacht vanuit thuis en school is hierbij belangrijk”. Maar zegt Ilse: "Voor een deel van de jongeren is dit niet het geval. Ik ervaar in mijn contact met jongeren en scholen dat de kwetsbaarste jongeren nog verder uit balans zijn geraakt. Erover praten of het opschrijven kan echt opluchten." Op www.jouwggd.nl staat informatie voor jongeren.