Trainer Hakim Chatouani van voetbalvereniging SVMC Fair Play in de dug out.
Trainer Hakim Chatouani van voetbalvereniging SVMC Fair Play in de dug out. Foto: Arno voor de Poorte

Fair Play in afhankelijke positie

culemborg • Het vlaggenschip van SMVC Fair Play draait een wonderlijk seizoen. Het eerste elftal onder leiding van trainer Hakim Chatouani (42) gaat een spannende eindfase tegemoet. "We zijn constant uit ons ritme gehaald."

Aan het slot van de competitie zijn er nogal wat - met name Amsterdamse - teams die verstek laten gaan bij hun wedstrijden. "Afgelopen weken hadden twee van die gevallen. Ook zondag 29-5-2022 nog. De ene wedstrijd is door het niet opkomen dagen van de tegenstander verzet naar 02 juni. Als we die weten te winnen, dan staan we in punten gelijk met de koploper. TOS actief heeft alleen één doelpunt meer dan wij." Fair Play had een beter doelsaldo dan de directe concurrent, maar doordat er een ploeg uit de zondag 5e klasse B is gehaald heeft het Amsterdamse TOS een beter doelsaldo dan Fair Play. "Dat is jammer," betreurt de trainer dit soort ontwikkelingen. "Want wij hadden tegen dat uit de competitie gehaalde team met 9-1 uitgehaald. Heel goed voor ons doelsaldo. Anders waren wij koploper geweest." Ook voorzitter Machid el Boustati vindt het een heel zuur gedoe dat er rekenmeesters aan te pas moeten komen om een kampioen aan te wijzen. "Dat doen we liever op het veld met de bal. Het is sport, dus liever strijdend dan rekenend het kampioenschap in de wacht slepen." 

Motivatie

Door het geharrewar rondom de wedstrijden en het daardoor rommelige competitieverloop zijn de spelers van SMVC Fair Play vooral moe. "Ik merk wel dat de jongens nog steeds super gemotiveerd zijn voor behalen van het kampioenschap. Het uitstellen en afzeggen van wedstrijden doet mentaal ook iets," zegt de oefenmeester. "We spelen continue finales, dus ze zijn vermoeid aan het einde van de competitie. We hebben wel de eerste periodetitel gepakt. Ik merk verder ook dat ze niet achteroverleunen. Dat is voor een trainer best lekker coachen. Dat werkt heel prettig." Daarnaast zet Hakim zijn papieren op het scoren van veel doelpunten door zijn formatie. "Dat mag ik hopen, maar voetbal blijft een gekke sport. Er kan altijd van alles gebeuren. De bal blijft rond." De trainer van Fair Play heeft alle vertrouwen in plaatsing voor de vierde klasse in het volgende seizoen. "Dan kunnen we weer lekker naar 't Gooi. Daar spelen we wat meer derby's. Nu moeten we veel naar Amsterdam, Amstelveen en Muiderberg. Dat betekent ook veel reizen. In Het Gooi hangt een leukere sfeer en komt er meer publiek op de wedstrijden af." 

Kampioenschap

De trainer is ervan overtuigd dat zijn team alle resterende wedstrijden gaat winnen. "We gaan ze in de nek hijgen met onze goede resultaten. Dat levert voor de concurrent de nodige stress en druk op. Die kunnen zij waarschijnlijk niet goed handelen. Daardoor gaan ze punten morsen, want zij moeten zich handhaven op de eerste plek. Ik denk dat ze niet tegen de druk bestand zijn, doordat er veel Portugezen, Brazilianen en Russen in dat team spelen. Die zijn gevoelig voor de spanning." Mocht dat allemaal niet zo lopen, dan ziet de oefenmeester van Fair Play de nacompetitie als bonus, een extraatje. "Ik zal me er dan bij moeten neerleggen dat we geen rechtstreekse promotie hebben kunnen afdwingen, maar met beperkte middelen, zoals het ontbreken van een kantine en een kleedkamer hebben we het toch geweldig goed gedaan met elkaar dit seizoen. Worden we kampioen, dan is het uiteraard groot feest." 

Mijn jongens zijn nog steeds allemaal super gemotiveerd

Betrokken

Aan de berichten in de groepsapp merkt trainer Hakim dat iedereen er nog steeds veel zin in heeft. "Ze zitten er allemaal bovenop," is zijn constatering. "Het leeft enorm. Iedereen is er ontzettend bij betrokken om de laatste wedstrijden over de streep te trekken. Het liefst promoveert iedereen rechtstreeks, maar als het niet anders kan, dan maar via de nacompetitie. Ik ga sowieso nog een jaar door." Voorzitter M. el Boustati heeft aan de trainer een verzoek gedaan om daar nog een jaar extra aan vast te plakken.