Deltacommissaris Peter Glas.
Deltacommissaris Peter Glas. Foto: Dick Aanen

WEST BETUWE • De fruittelers vrezen dat de belangen niet voldoende worden meegewogen in de plannen van de provincie Gelderland.

Vorige week uiten de fruittelers hun zorgen over tijdens een werkbezoek van deltacommissaris Peter Glas aan het fruitteeltbedrijf van Alfred Verstegen in Opijnen. Samen met waterschapsbestuurder Mathieu Gremmen de kersverse Westbetuwse wethouder Joke van Vrouwerff en collega-fruitteler Erik van Haarlem bekeken ze de ernstige gevolgen van de droogte. Ze kregen een rondleiding en gingen in gesprek over het effect van klimaatverandering op de agrarische bedrijfsvoering. 

Verstegen en Van Haarlem benadrukten nog eens hoe belangrijk water is voor de fruittelers. Vooral in de bloesemperiode blijven de bomen kwetsbaar tijdens nachtvorst. De bomen worden beregend, waardoor er een beschermend laagje ijs rondom de bloesem wordt gevormd. De bloesem bevriest niet, doordat er stollingswarmte wordt geproduceerd. 

Ook bij droog weer worden de fruitbomen beregend, om te voorkomen dat jonge vruchten te warm worden. De fruittelers in de West Betuwe onttrekken het water voor het beregenen indirect via een stelsel van watergangen uit de Linge. Het water moet via allerlei slootjes nog een relatief lange weg afleggen naar de bedrijven in het zuiden van de gemeente. Vooral in extreem droge periode blijft het voor de fruittelers steeds weer spannend of ze nog voldoende water kunnen oppompen.
De voorgestelde plannen om nieuwe drinkwaterreserveringsgebieden aan te wijzen in de Betuwe hebben grote impact op de toegang van telers tot het water. Door het onttrekken van drinkwater uit de grond, zal het oppervlaktewaterpeil dalen en het boren naar grondwater voor telers onmogelijk worden gemaakt. De fruittelers zijn vorig jaar massaal in verzet gekomen en hebben zienswijzen ingediend tegen de plannen. Van Haarlem: "Er wordt nu beslag gelegd op een groot gebied. Waarom gaan ze niet gericht boringen doen." Deltacommissaris Peter Glas begreep de problemen. Hij pleit voor een integrale oplossing, waarin alle belanghebbenden worden betrokken. "Het begint ermee dat je samen aan tafel zit. Je zult het met elkaar zien te rooien. Dat wil niet zeggen dat ieders belang in de mate waarin je dat zelf zou willen gehonoreerd wordt. Maar als je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt dan doe je aan het begin iets niet goed. Zorg dat alle belangen gewikt en gewogen kunnen worden, zodat de beste oplossing voor het algemeen er uit kan komen."