• Links secretaris Chris van den Bos, rechts voorzitter John van der Meer van de HACC.
• Links secretaris Chris van den Bos, rechts voorzitter John van der Meer van de HACC. Foto: Arno voor de Poorte

culemborg • De prachtige tocht van zeventig kilometer voor oldtimers én youngtimers wordt als vanouds georganiseerd door de Historische Automobiel Club Cuylenborgh (HACC).

Na drie jaar is er eindelijk weer een volwaardige Oldtimerdag in Culemborg zegt voorzitter John van der meer (59) enthousiast. "De Lenterit die we houden is een fraaie tocht, uitgezet door één van onze leden, Jeroen Warmerdam. We verzamelen om 10.00 uur op de Costerweg in Culemborg. Daar vindt dan een expositie plaats van zo'n 250 oldtimers én youngtimers waar bezoekers gratis mogen komen kijken." 

De secretaris van de club, Chris van den Bos (31), staat te trappelen om van start te gaan. "Hoe dichterbij de Oldtimerdag komt, hoe meer energie ik ervan krijg." Dat krijgt hij ook van het rijden in 'oude' auto's. "Zelf heb ik drie exemplaren: een MG B-GT uit 1974, een MG TA uit 1936 en een MG ZR 160 VVC uit 2004." De voorzitter doet het met twee exemplaren in de collectie iets rustiger aan. Hij rijdt een Triumph Spitfire uit 1977 en een Saab 900i uit 1993.

Defilé

Rond het middaguur vertrekken de oldtimers via een omweg richting de binnenstad van Culemborg. "Dat doen we in een defilé," zegt Chris daarover. "Op de markt is het startpodium voor de rit. We laten dat met tussenpozen plaatsvinden in verband met de veiligheidseisen van de brandweer." Het is het tweede jaar dat de old- en youngtimers een andere verzamelplaats hebben. 

De reden is simpel. De binnenstad van Culemborg kan te weinig auto's kwijt door de nieuwbouw van woningen. "We missen dan wel de historische entourage van het centrum, maar op het parkeerterrein maken we ook een lekker sfeertje met terrasjes," vertelt de voorzitter. "We hebben als bijkomend voordeel dat we meer ruimte hebben per deelnemende auto en we kunnen alle deelnemers een fatsoenlijke parkeerplek bieden. Al die 250 auto's bij elkaar is echt een prachtig en sfeervol gezicht."

Concoursstaat

Een bezoekje aan de parkeerplaats op de Costerweg om de auto's te bekijken is gratis. "Op de Markt kunnen bezoekers de wagens ook gratis zien langskomen," zegt Chris. "Dat is een schitterend schouwspel. Sommige auto's zijn in concoursstaat, maar er rijden ook auto's mee waar nog het nodige werk aan mag gebeuren. Of een auto nou duur en zeldzaam is of een doorsnee auto die nog wat aandacht behoeft. Dat maakt bij ons weinig uit. Bij de expositie staat ook alles willekeurig, maar wel mooi door elkaar. Er staan zelfs legervoertuigen, oude motoren en vrachtwagens tussen." 

Sponsors

Niet-leden betalen € 20,00 voor deelname aan de oldtimerrit door de Betuwe. "Daar zit dan wel een lunchpakket bij," meldt de voorzitter. "Voor de leden zit die bijdrage in de jaarlijkse contributie. Daarnaast hebben we een aantal sponsors en het ondernemersfonds die dit evenement mogelijk maken." Op de Markt is er op de dag van de oldtimerrit een dealerplein. De secretaris legt uit dat er een paar sponsors met één of twee moderne auto's en een oldtimer de Markt aankleden. "Dat is om het publiek er kennis mee te laten maken." De oldtimerrit is voor deelnemers een feest der herkenning. En een dag vol waardevolle sociale contacten. "We hebben geen rit die gebonden is aan bepaalde automerken, dus alles rijdt door elkaar heen en iedereen steekt ook wat van elkaar op. Het is een rijdende geschiedenis van de automobielindustrie."

Kleding

Er geldt geen dresscode op zaterdag 28 mei voor de deelnemers aan de oldtimerrit. "Maar er zijn meestal wel een paar mensen die hun kleding aanpassen aan de stijl en de tijd waaruit hun auto oorspronkelijk stamt," weet de voorzitter. "Dat is dus geen doel op zich. Als clubleden zijn we liefhebbers van old- en youngtimers. We zijn een gezellige club waar liefhebbers hun liefde voor hun auto en of motor delen en samen mooie ritten rijden en zo hun hobby beleven."

Arno voor de Poorte