• De hoofdtrainer van Focus '07 is nog hoopvol gestemd over een gunstige afloop van de competitie.
• De hoofdtrainer van Focus '07 is nog hoopvol gestemd over een gunstige afloop van de competitie. Foto: Arno voor de Poorte

Degradatie dreigt bij Focus '07

culemborg • De hoofdtrainer van de Culemborgse derdeklasser, Stef Ranshuijsen (34), bereidt zich met zijn team voor op de nacompetitie. "Het is weinig realistisch om te verwachten dat we die kunnen ontlopen." In de zaterdagafdeling van West 1 had 'zijn' team na drieëntwintig speelronden twintig punten vergaard. "De kans op nacompetitie is dus levensgroot."

Bij het schrijven van dit artikel had Stef met zijn team nog drie wedstrijden te gaan. In de wedstrijden voorafgaand aan de derby tegen SC Everstein hebben ze het zelf laten liggen, is zijn zure conclusie. "De laatste drie wedstrijden hebben we ieder keer een voorsprong verspeeld. Ik vind echter dat we - zolang we kans hebben om de nacompetitie te ontlopen - dit moeten doen. Degene die boven ons staan met vijf punten meer is het Hei en Boeicopse HSSC '61. Daar kunnen we in theorie nog overheen springen. Als dat lukt, dan ben ik ervan overtuigd dat we erin blijven." 

Voorsprong

Wat de trainer zo opmerkelijk vindt, is dat zijn team iedere keer op voorsprong komt. De drempel of de wedstrijdhardheid om die vast te houden zit waarschijnlijk tussen de oren. "Als de tegenstander iets verandert aan het spelsysteem, dan breekt er bij ons vaak een soort paniek uit die zich vertaalt in ons spel. We hebben wat dat betreft gebrek aan leiderschap in ons team." Volgens de oefenmeester heeft het er alle schijn van dat met name de ouderen te veel met zichzelf bezig zijn. "Die hebben tijdens de coronaperiodes te lang stilgezeten en staan op een conditionele achterstand. Bij de jonkies zie ik een gebrek aan voetbalgogme. Soms moet je wat langer blijven liggen bij een blessure, een overtreding maken of net het inzicht hebben om die gele kaart te pakken in het belang van het team." Als redelijk onervaren trainer steekt Stef de hand in eigen boezem. "Misschien breng ik te laat vers bloed in de wedstrijd. Mijn plan klopt vaak wel, anders komen we niet zo vaak op winst te staan. Waarschijnlijk moet ik zelf in de coaching ook wat meer lef leren tonen."
De trainer erkent dat hij een tijd lang tijdens deze competitie een gelijkspel als 'resultaat' zag. "Vaak koos ik ervoor om 1-op-1 te blijven spelen op het middenveld om de controle te behouden over de wedstrijd. Aan de andere kant is het ook zo dat je er de juiste spelers voor nodig hebt om een voorsprong vast te houden. Daarmee viel het muntje vaak net niet onze kant op. Dan gaan er van die bekende en rare voetbalwetten spelen. De kunst voor ons is om die in ons voordeel om te draaien."

Het blessureleed tijdens dit seizoen is volgens de oefenmeester ook een druppel die de nacompetitie-emmer gevuld heeft. Het eerste team van Focus '07 heeft te lang zonder echte verdedigers moeten spelen. "We hadden een prima opvang vanuit andere elftallen, maar het holt toch je selectie uit," zet de oefenmeester dit in perspectief. "Als groep zijn we goed genoeg om in derde klasse uit te komen. Een keer winnen zou heel goed voor het zelfvertrouwen zijn, want dat is wat er nu aan ontbreekt." De trainer maakt de rekensom dat vol op de winst spelen en daarbij een paar verliespartijen incasseren meer rendement had opgeleverd en daarmee een hogere stand op de ranglijst. "Met vier keer winst en vier keer verlies hadden we vier punten meer gehad dan met acht veilige gelijkspelletjes. Ik blijf er echter positief in staan. Wat ik mooi zou vinden is het dat het besef gaat doordringen bij een aantal spelers dat ze voor het eerste team van hun vereniging uitkomen. Dat dit bij hen de trots veroorzaakt om het vlaggenschip te redden van de gang naar de kelder van het amateurvoetbal in deze regio." De jonge trainer vermoedt dat een aantal spelers na een eventuele degradatie gaat stoppen. Dan is Focus '07 meer aangewezen op de jeugd. "We zijn ook al een tijd bezig geweest om het tweede elftal stabiel te maken. Daar zit zeker goede back-up in voor het eerste team. Ik heb er absoluut geen zin in om stad en land af te gaan bellen voor spelers." Voorlopig blijft de trainer vasthouden aan zijn filosofie. "Met degradatievoetbal vraagt de coaching meer energie. We worden nooit weggespeeld, dus ik vind deze slotfase nog best kansrijk."