Sfeerimpressie van de laatste wedstrijd tegen Dosko. Shot kwam geen moment in de problemen.
Sfeerimpressie van de laatste wedstrijd tegen Dosko. Shot kwam geen moment in de problemen. Foto: Arno voor de Poorte

Dramatisch competitieslot

culemborg • Voor de volleyballers van het Culemborgse Shot eindigt het seizoen in mineur. Het eerste herenteam dat uitkomt in de derde divisie staat virtueel aan kop, maar heeft niks meer zelf in de hand. Trainer John Kemp: "Wrang dat een rekenmethode de kampioen gaat aanwijzen."

En dat is niet het enige wrange aan het slot van deze competitie volgens de trainer. De Nevobo (Nederlandse Volleybal Bond, AvdP.) heeft namelijk besloten om een quotiënt bepalend te laten zijn voor de eindstand van de competitie. "De bond heeft bepaald om die rekenkundige formule op de competitie los te laten. Daarom staan wij nu virtueel bovenaan op grond van ons wedstrijdgemiddelde. Dat voelt tweeledig, want we waren goed op weg. Doordat COVID-19 zijn lelijke kop weer opstak hebben we een gebroken competitie gespeeld. Een aantal teams van onze tegenstander was soms incompleet. Dat leidde tot afzeggingen en daarmee tot een incompleet seizoen."

Geen promotie/degradatie

Tot overmaat van sportieve ramp heeft de Nevobo besloten om de promotie- en degradatieregeling voor het afgelopen wedstrijdseizoen te schrappen. "Daarom eindigt deze competitie voor ons in mineur," stelt John sipjes vast. "Dat is voor ons een grote teleurstelling, want we zitten met onze - weliswaar virtuele - koppositie duidelijk in de race voor promotie naar de tweede divisie. Promotie was ook ons doel en het zag er lange tijd goed uit, maar door alle maatregelen is dit teniet gedaan." Alle verwikkelingen leidden tot een teruglopende motivatie, meldt de trainer. Sommige spelers vroegen zich af-en-toe af waarom ze nog zouden komen trainen als tegenstanders wedstrijden bleven afzeggen. "Winnen kan alleen als je speelt en we wilden graag hogerop. Er vielen steeds teams uit en dat gaf een ontzettend rommelig competitiebeeld. Teams voelen kennelijk de noodzaak minder om op te komen opdraven voor hun sportieve verplichtingen. Zelfs onze laatste wedstrijd op 14 mei is ook gecanceld."
Voor Shot breekt er vanaf nu een langere periode aan voor 'slechts trainingen'. Trainer John Kemps ziet een lichtpuntje, zij het een theoretisch. "Als de divisies boven ons met opzeggingen te maken krijgen, dan hebben we misschien een kansje om tóch in de tweede divisie onze volgende competitiestart te beleven."

Leegloop

De trainer baseert dit op zijn constatering dat er bij veel clubs een leegloop gaande is. Dat kan tot gevolg hebben dat verenigingen minder teams op de been kunnen brengen en daarom ervoor kiezen om lager te gaan spelen. "Daardoor zou er ruimte voor ons kunnen ontstaan om naar de tweede divisie te gaan. Als de mogelijkheid zich voordoet dan dienen we daartoe een verzoek in. Daarom hoop ik dat we bovenaan blijven staan." Shot heeft wat dat betreft helemaal niks meer zelf in de hand. Directe concurrent Zaandstad heeft nog twee wedstrijden te gaan. "Als zij die beide met 4-0 winnen, dan zijn zij de kampioen. Stel dat één wedstijd van de twee in 3-1 eindigt, dan zijn wij de kampioen. We hebben het helaas niet meer in eigen hand. Over een week of drie is dat allemaal duidelijk. Het blijft een onmachtig en treurig gevoel, want we kunnen sowieso slecht tegen ons verlies. Helemaal niet spelen is echter nog frustrerender."

'We zijn sportmensen, willen winnen en promoveren naar de tweede divisie.'

Afzegging

Zelf heeft Shot ook één wedstrijd moeten afzeggen tijdens deze competitie, omdat ze op de bewuste speelavond om18.30 uur in Veenendaal geen representatief team op de been konden brengen. "De tegenstander kon onmogelijk schuiven met de zaaltijden. Die lagen al lang vast." Shot is het afgelopen seizoen enorm gegroeid volgens de trainer. "Vooral op het mentale vlak en in de verdediging. We hebben het nu in ons om in de set van een achterstand terug te komen en daardoor wedstrijden om te draaien in ons voordeel. Dat is een groot winstpunt met deze fantastische groep. Wat dat betreft gaan we vol goede moed het volgende seizoen in."