Op 19 mei krijgen inwoners gratis advies over energiebesparing in huis, bij wijkcentrum De Salaamander.
Op 19 mei krijgen inwoners gratis advies over energiebesparing in huis, bij wijkcentrum De Salaamander. Foto: Lonneke Crusio

culemborg • Jan Schroën speelt op zondag 15 mei in de karakteristieke oude schuur aan de Beusichemsedijk 18 de 'Witte Lelies', een dialectvoorstelling over vaderschap.

De voorstelling behandelt thema's als het dragen van ouderschap, het proces van afscheid nemen, rouwen en herinneren. Deze onderwerpen inspireerde Jan Schroën om te gaan schrijven. "Verdriet is beter te dragen als je het vormgeeft", zegt Jan. Het verhaal voert langs dat verdriet en wanhoop, via verduring en troost, naar acceptatie en berusting. "De route is bochtig en onbestemd, vol bulten en kuilen, onbekende paden en doodlopende straten. Maar achter de einder gloort perspectief. En ruimte."

Muzikale duizendpoot Fer Koolen staat borg voor de nodige muzikale ondersteuning en tegenspel.
Witte Lelies duurt 90 minuten, zonder pauze. De complete voorstelling is in de Limburgse taal. "We hebben fijne herinneringen opgedaan toen we in september 2021 al drie voorstellingen speelden in een werfkelder in het centrum van Utrecht." Van een serieus taalprobleem is toen niks gebleken. Advies: "Luister niet naar de woorden, maar naar het verhaal."

Er is beperkte parkeergelegenheid bij de boerderij. Bij mooi weer is het volgens de organisatie trouwens 'erg leuk' om vanaf de haven of de parkeerplaats Palumbus over de dijk of via de Lange Dreef naar de locatie te fietsen (ca 10 minuten) of te wandelen (ca 30 tot 40 minuten). Er is vooraf en na afloop gelegenheid om een kopje koffie, thee of een drankje te nutten (cash betalen). Er zijn 50 kaarten beschikbaar. Reserveren via:

q https://www.l-event.nl/event/theatervoorstelling-witte-lelies-culemborg/