• Ingemetselde Stolpersteine.
• Ingemetselde Stolpersteine. Foto: aangeleverd

culemborg • Woensdag 4 mei start om 14.00 uur onder leiding van stadsgidsen een Stolpersteine-wandeling door het centrum van Culemborg.

In ‘kleine’ verhalen het grote onrecht gevat. Een indrukwekkende wandeling in de eigen omgeving. "4 en 5 mei zijn de dagen van krachtigste collectieve herinnering", zegt Rieks Hoogenkamp van de Roos van Culemborg. "De herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog roepen hernieuwd het besef van vrijheid op. Zeker als er in Europa weer regelrechte oorlogen uitgevochten worden. Tegelijkertijd kan niemand om het absolute dieptepunt van menselijkheid heen. Het planmatig uitmoorden van een bevolkingsgroep met miljoenen slachtoffers stelt de maat voor het absolute kwaad."

In de Grote of Barbarakerk is tot 11 mei de expositie ‘Auschwitz-Birkenau' te bezichtigen. Scholengemeenschap Lek en Linge reisde meer dan 25 jaar naar Auschwitz en de gestileerde grote expositie is daar het verslag van te zien. Hoogenkamp: "Maar zover hoeft een mens niet te reizen om zich in te kunnen leven." Overal in Culemborg liggen de Stolpersteine (‘struikelstenen'). Daar woonden ooit medeburgers die weggevoerd werden in het wereldomvattende vernietigingsplan. Mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden: tientallen Culemborgers die ‘gewoon' afgevoerd werden. Deelname aan de Stolperstein-wandeling is vrij. Verzamelen bij de ingang van de kerk.