CULEMBORG • Dat mag voorzichtig geconcludeerd worden na de uitleg Angela van Aerden, over het Transitie & Transformatieplan tijdens de commissievergadering van donderdag 21 april.

Tot nu toe was nog niet duidelijk of de bedrijven op Pavijen ook daadwerkelijk kunnen worden verplaatst naar een andere locatie. De raad had eerder dit voorjaar aangedrongen op het Transitie & Transformatieplan, nog voordat er gesproken wordt over de ontwerpstructuurvisie en de concept-gebiedsexploitatie. 

Beschikbaar

Uit een eerste voorlopige berekening blijkt dat er elders op Pavijen zo'n 10 tot 11 hectare grond beschikbaar is of komt: 3,5 tot 4 hectare daarvan betreft huidige leegstaande panden, 2,5 hectare betreft toekomstige leegstaande panden, 3,5 hectare zijn vrije kavels in eigendom van de gemeente en bij 1 tot 1,5 hectare gaat het om vrije kavels (nu en in de toekomst) in eigendom van derden.  

Op Pavijen 1, grenzend aan het stationsgebied, verrijzen de komende jaren naar schatting 1200 woningen. In het deel grenzend aan de Parallelweg-west zet de gemeente in op verwerving van de gronden om deze actief tot ontwikkeling te brengen. De gemeente heeft in dit gebied een actieve rol. Er is op basis van de wet een voorkeurrecht gevestigd. Dat wil zeggen dat ondernemers bij verkoopplannen allereerst aan de gemeente dienen aan te bieden. 

Zes bedrijven

In dit deel staan nu zes bedrijven op de nominatie om bij voorrang te worden verplaatst. Zij bezetten een oppervlakte van ongeveer zes tot zeven hectare. Bij de bedrijven werken in totaal zo'n 125 werknemer. Het gaat onder andere om het bedrijf Van Drenth Buighout & Multidesk.

In andere delen ondersteunt de gemeente ontwikkelingen van grondeigenaren of laat men het aan de markt over. Dat geldt bijvoorbeeld voor het gebied waar Gispen is gevestigd. "Met alle bedrijven die moeten verplaatsen, waaronder Gispen, zijn we in gesprek", zegt wethouder Monica Wichgers. "Daarbij gaat het om verwerving, tenzij de eigenaren kunnen aantonen dat ze bereid en in staat zijn om de beoogde ontwikkeling zelf te realiseren."

Onzekerheid

Het deel langs de Randweg zal de komende tien jaar niet actief getransformeerd worden. Toch bestaat er bij ondernemers met name in dit gebied nog onzekerheid. Want na 2030 is er wel degelijk het risico dat men alsnog moet verkassen. Volgens bedrijfsadviseur Angela van Aerden moet de gemeente op korte termijn zorgen voor duidlelijkheid bij de uitwerking van de ontwikkelingsstrategie. "Biedt inhoudelijke bijstand voor de ondernemers in alle deelgebieden. Neem een duidelijk standpunt in over de Culemborgse economie en bedrijventerrein Pavijen als leidraad voor de uitwerking van de ze gebiedstransformatie en woningbouwopgave. Verwerk dit standpunt samen met de Culemborgse bedrijven in een visie voor een toekomstbestendige bedrijventerrein Pavijen en stel deze visie vast als gemeenteraad."
Ondanks het feit dat er nu wat meer duidelijkheid is, blijft de verhuiscarrousel een ingewikkelde puzzel. Monica Wichgers: "De gemeente houdt nauw contact met bedrijven, vastgoedpartijen en makelaars. Door in het netwerk te zitten kunnen we direct kansen signaleren."
Het Transitie & Transformatieplan wordt besproken tijdens de raadsvergadering van dinsdag 10 mei.