culemborg • Het wordt een Koningsdag met ballonnen, versierde fietsen en natuurlijk de Oranjekindervrijmarkt.

Koningsdag wordt woensdagmorgen 27 april vanaf 8:00 uur feestelijk ingeluid met klokgelui. Een half uurtje later is er een beiaardbespeling met een speciaal programma voor deze feestelijke Oranjedag. 

Vanaf 8:00 uur kunnen kinderen rode, witte, blauwe en oranje ballonnen afhalen bij de wagen van de firma Van Sterkenburg. Deze wagen staat dit jaar op 't Jach. De ballonnen die door de Culemborgse scouting St. Stanislaus en Triton worden uitgereikt zullen dit jaar niet gevuld worden met heliumgas. Ieder kind krijgt één ballon aan een stokje met een lot erbij uitgereikt. 

Versierde fietsen

Ook dit jaar is er weer een optocht van versierde fietsen door een deel van Culemborg, met door kinderen fraai versierde fietsen en/of voertuigen. Deze zullen door een deskundige jury worden beoordeeld. Voor iedereen die meedoet is er een mooie medaille. Met de Ferry voorop, de scouting erachter, daarna de versierde fietsen en vervolgens een stoet van eenieder die de aubade wil meebeleven. 

De route zal zijn vanaf 't Jach, Everwijnstraat, Markt en als extra: Kattenstraat, Herenstraat en Everwijnstraat. De aubade wordt gehouden met medewerking van muziekvereniging Concordia. De aubade wordt afgesloten met het hijsen van de vlag en het zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus. Hierna volgt er een toespraak van burgemeester Gerdo van Grootheest. Na het sein van de burgemeester wordt er een grandioos feest geopend. 

Oranjekindervrijmarkt

Ook dit jaar is er een de bekende Culemborgse Oranjekindervrijmarkt. Deze wordt dit jaar verplaatst naar de volgende straten: Zandstraat, Prijssestraat, Everwijnstraat, Herenstraat, Achterstraat, Tollenstraat en Kattenstraat. Er dient in de smalle straten ruimte gehouden te worden voor hulpdiensten. Door diverse activiteiten op de Markt is de kindervrijmarkt daar niet meer mogelijk. Er mogen geen spullen worden verkocht op en langs de Binnenpoort en op de Varkensmarkt.  In verband met het opstellen van diverse spullen die nodig zijn voor de vele activiteiten mag er alleen een plaats worden ingenomen op de locaties die aangegeven zijn bij de kindervrijmarkt. De breedte van de plek mag niet meer zijn dan 3 meter breed en de diepte niet meer dan 2 meter.

Aan het begin van de middag geven diverse artiesten uit Culemborg acte de présence op de Markt. Tussen 12:00 en 14:00 uur loopt er een ballonnenclown rond over het evenemententerrein die fraaie decoraties van ballonnen kan maken.

Varkensmarkt activiteiten

Op de Varkensmarkt zijn verschillende activiteiten onder toezicht van scouting St. Stanislaus en Triton scouting. Met onder andere een springkussen, maar ook een springkussen voor kleine kinderen. Scouting Triton toont één van haar boten en scouting St. Stanislaus laat de kunst van het pionieren zien. Deelname voor eigen risico.

Jeugd en volwassenen kunnen op dinsdag- en woensdagavond terecht in DS Party- en Evencenter aan de Beesdseweg 1a. Beide avonden beginnen om 21:00 uur. Tijdens Koningsnacht zijn er optredens van dj Flow, Henk Dissel en The Originals. Op Koningsdag kan het publiek genieten van dj Flow, John West en Mike Peterson. Meer informatie op

q www.dspartyeneventcenter.nl.