Noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen

West Betuwe • Dinsdag 19 april opende in de gemeente West Betuwe de eerste gemeentelijke noodopvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zonder sociaal netwerk regelen de gemeenten opvang. De gemeente West Betuwe gaat zorgen voor de opvang van minimaal 200 vluchtelingen. Daar zijn diverse panden voor beschikbaar. Deze zijn eigendom van zowel de gemeente als van ondernemers of particulieren.

De gemeente kiest voor kleinschalige gemeentelijke noodopvanglocaties.

Warm welkom

Burgemeester Stoop vertelt hierover: "We willen de vluchtelingen uit Oekraïne een warm welkom bieden. Dit doen we echt samen met de samenleving. De verbondenheid en betrokkenheid in de kernen is groot. We kiezen voor kleinschalige locaties en niet voor één grote noodopvang. Zo spreiden we de opvang over de kernen. Het is logistiek gezien een grote opgave. Maar van alle kanten krijgen we hulp aangeboden. Dit varieert van het schoonmaken en inrichten van de opvanglocaties tot het wassen van beddengoed en monteren van bedden. Sommige ondernemers regelen dit helemaal zelf voor hun eigen pand. De bereidheid om te helpen is hartverwarmend.”