• Nieuwstadboerderij Oosterwal (pen en penseeltekening, 1976)
• Nieuwstadboerderij Oosterwal (pen en penseeltekening, 1976) Foto: Lex de Vroedt

CULEMBORG • Als schrijver, onderzoeker en uitgever schreef hij een tiental (familie) boeken.

Lex maakte gedetailleerde stadsgezichten van Culemborg en omgeving in pen, penseel, sepia, inkt, olieverf en aquarel. Materiaal en zijn techniek beheerste hij in perfectie. Net als Jan Weisenbruch en Cornelis Springer schetste De Vroedt ter plekke, om dit vervolgens thuis in zijn atelier, in het tot de verbeelding sprekende Delft, uit te werken. In het romantische Culemborg nam Lex je mee naar straten en markt tot verstilde plekjes vol intimiteit.

Tijdens Open Monumenten-weekend en Lek Art in september 2016 exposeerde Lex in de hal van het stadhuis van Culemborg, een nieuwe serie getekende en geschilderde stadsgezichten. De expositie kreeg de titel ‘Culemborg in het oog, in het hart, en werd door veel Culemborgers bezocht.

Lex de Vroedt: zelfportret uit 2005


Speciaal ter gelegenheid van deze expositie en zijn zeventigste verjaardag schreef en presenteerde hij een schitterend boek van de expositie met de gelijknamige titel. Daarin nagenoeg alle stadsgezichten gemaakt in de afgelopen 50 jaar in en van zijn geboortestad in ets of schilderij. Het boek was in eigen beheer uitgegeven. Helaas niet meer verkrijgbaar. De expositie werd officieel geopend door cultuur wethouder Joost Reus.
In juni 2015 presenteerde Lex in het stadhuis van Culemborg het 285 pagina’s tellende boek ‘De familie De Braaf’, een kijk in het leven van deze ondernemende en creatieve familie uit Culemborg. Lex organiseerde daarbij een familietentoonstelling in de stadhuiskelder. Uit zijn familieonderzoek bleek dat er opvallend veel familieleden creativiteit in hun genen hadden en hebben. Dit manifesteert zich in tekenen, schilderen, hout- en metaalbewerking, muziek en ander vormen van beeldende kunst. Lex behoorde, (net als ondergetekende), via grootouders tot deze familie.

Lex tekende en schilderde al vanaf zijn jeugd. Hij bezocht in de jaren '70 een paar jaar de Vrije Academie in Den Haag. In 1974 was zijn werk te zien tijdens een solo expositie in de stadhuiskelder en in 1983 in Galerie West Betuwe. In datzelfde jaar nam hij deel aan de groepsexpositie ‘ Kunst uit Culemborg’ in het Elisabeth Weeshuis. In eigen beheer maakte hij een map met 22 tekeningen en sfeerverhaaltjes, met stukjes geschiedenis en eigen herinneringen. Ook verleende hij met een aantal tekeningen zijn medewerking aan het boek ‘Culemborg beeld van een stad’ en verschillende ‘voetnoten’ van het Culemborgs Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden.

Culemborger in hart en nieren

Hoewel Lex al vanaf 1965 inwoner was van Delft, bleef hij Culemborger in hart en nieren en koesterde zijn geboortestad als geen ander. Regelmatig kwam hij op familie bezoek in Culemborg en om weer nieuwe ideeën op te doen.
Na een mooie en veelzijdige politie-carrière in Delft ging Lex eind 2004 met pré-pensioen. Hierna kon hij zijn aandacht richten samen met zijn vrouw Roos op zijn kinderen en kleinkinderen. Naast tekenen en schilderen zat Lex graag op de fiets. Het verzamelen van antiek en curiosa behoorde ook tot zijn hobby's. In Delft en omgeving exposeerde Lex met succes diverse malen en schreef nog een aantal boeken. Vorig jaar zijn 10e boek, 'Het verzamelde werk van Lex de Vroedt, een hobby met passie', met daarin een terugkijk op zijn creatieve leven en ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag een prachtige uitgave met 461 tekeningen, schilderijen, aquarellen en etsen. Merkwaardig dat hij toen zei met zijn eigen woorden: 'ik zie het als mijn creatieve nalatenschap'.

Bron: Culemborg in het oog, in het hart.

Toon Woerdenbach