• Sopraan Tineke Roseboom excelleerde tijdens het romantische voorjaarsconcert van Koninklijke harmonie Pieter Aafjes.
• Sopraan Tineke Roseboom excelleerde tijdens het romantische voorjaarsconcert van Koninklijke harmonie Pieter Aafjes. Foto: Martin Smaling

Sopraan Tineke Roseboom brengt publiek in vervoering

Algemeen

CULEMBORG • De jonge sopraan Tineke Roseboom excelleerde zaterdag tijdens het romantische voorjaarsconcert van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes.

In een volle RK Sint-Barbarakerk nam presentator Mark van Dooren het publiek mee in een muzikale reis vol romantiek. 

In de kerk was een groot podium gebouwd met videoschermen. Het geheel werd schitterend uitgelicht door SLR. 

Lord of the Rings
Geopend werdmet een indrukwekkend deel ‘Gandalf’ uit Lord of the Rings. Marnix van den Berg speelde vervolgens, volledig uit zijn hoofd op zijn klarinet, virtuoos en prachtig van toon het overbekende Concertino voor klarinet en orkest van Carl Maria von Weber. Een daverende ovatie was de beloning voor deze geweldige klarinettist.

Rust in het programma werd gebracht met een nummer van Carl Nielsen ‘Underlinge Aftenlufte’, eigenlijk een werk voor alleen koor, maar speciaal gearrangeerd voor symfonisch blaasorkest, waarbij Pieter Aafjes het koor deed vergeten. 

Sopraan Tineke Roseboom
Speciale gast deze avond was de sopraan Tineke Roseboom, een jonge diva die deze avond excelleerde in een werk van Jan van der Roost ‘I shall love but thee’. Met haar mooie volle stem vulde zij de kerk en bracht menigeen tot ontroering. Ook voor haar een daverende ovatie van een enthousiast publiek voor deze jonge ster in de opera wereld, waar we in de toekomst nog veel van zullen horen.

In de zesdelige Ballet Suite ‘Romeo & Juliet’ haalde dirigent Arjan Gaasbeek alles uit zijn orkest: van virtuositeit in het hout register tot de ronde niet overheersende klank in het koper. Met mooie soli in fluit, fagot en hobo en een majestueus slot, waarin het slagwerk zich liet horen. Het publiek genoot van de bijna 20 minuten durende romantische suite vol hartstocht van Sergej Prokofjiev. 

Las Arenas
Na de pauze opende het orkest met de pasodoble ‘Las Arenas’ , die als inspeelwerk voor het concours in november zal dienen. In ‘Song to the Moon’ van Antonin Dvorak bracht Tineke Roseboom met haar fantastische stem het publiek weer in vervoering. Het concert werd afgesloten door het orkest met de zesdelige Jazz Suite no 2 van Dmitri Sjostakovitsj.

In deze suite weinig Jazz, wat de naam zou doen vermoeden. maar een mix van een mars, een lyrische wals, een snelle en een vrolijke dans. In deze suite ook de overbekende Second Wals waar André Rieu furore mee maakte. En slot de finale. Een prachtige suite waarin het hele orkest schitterde. 

Scheidende voorzitter
Tijdens deze avond stelde de scheidende voorzitter Rob van Tuil de nieuwe voorzitter Jeroen van der Meij voor aan het publiek. Hij sprak zijn dank uit richting hoofd sponsor Rabobank West Betuwe en het Cultuurfonds Culemborg. Alle lof en bloemen voor de dirigent, solisten, presentator, SLR en de medewerkers en koster van de RK kerk.

Oekraïne
De opbrengst van de huur en koffie van rondom 1200 euro zal worden gestort door het bestuur van de RK Kerk naar de hulp in Oekraïne. Ook Rob van Tuil en bestuurder Femke Stokking, die beiden tijdens de laatste ledenvergadering afscheid hadden genomen, werden in de bloemetjes gezet.

Een toegift mocht natuurlijk niet uitblijven. Nog eenmaal trad sopraan Tineke Roseboom voor het voetlicht. Begeleid door Pieter Aafjes zong ze vol overgave het overbekende ‘I dreamed a dream’ uit Les Misérables. 

Mari Woerdenbach